Три трупа завари полицията в пловдивското село Маноле малко след полунощ. При семейна драма и възникнал скандал пиян 40-годишен мъж е застрелял родителите на жена си от упор с ловна пушка, след което се е самоубил. Пострадал е и братът на жена му, но е в болница в стабилно състояние. Оръжието, с което е извършено престъплението, е незаконно, уточниха от полицията. Жертвите са на 61 и 57 години, а пострадалият брат е на 36. Полицейското присъствие в селото е засилено. „В имота, в който е извършено убийството живеят и други хора – възрастна жена в инвалидно състояние и 3 деца на 10 и 16 години”, поясни гл. секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев.

=====================================

Започват масови проверки за опасно надвиснали дървета над пътища и електропроводи в Смолянско. За целта със заповед на областния управител Захари Сираков е сформирана междуведомствена комисия. Инспекциите са във връзка с прекъсвания на електрозахранването в региона при последната снежна буря преди 2 седмици и възпрепятстването на движението на моторни превозни средства. 

========================================

В предстоящия месец започваме работа по списъка с обекти, които желаем да бъдат предложени за инвестиционната програма на Община Пловдив за 2024г. Това съобщи кметът на район "Западен" Тони Стойчева. Тя призовава жителите на различните квартали в района да информират екипа ѝ кои детски площадки, тротоари, паркинги и кални терени трябва да са приоритетни за проектните решения през следващата година. Жителите на "Западен" могат да пишат и да дават предложенията си в официалната страница на района във Фейсбук.

=======================================

Община „Родопи“ възстановява редовното разписание на междуградските автобуси от областния център Пловдив до селата Цалапица, Златитрап, Брестовица, Оризари, както и към високопланинските села Бойково, Дедово, Ситово, Лилково и Скобелево. Новата фирма – изпълнител започна да работи от днес със стартови разписания по утвърдената маршрутна схема. Договорът за обслужване на общинската транспортна схема по спешна мярка е сключен между община „Родопи“ и фирмата-превозвач ДЗЗД Консорциум "МАРИЦА ИЗТОК 2018". Запазват се маршрутните направления и местата за спиране на превозните средства. Разписанията на автобусите, които са с малки корекции, ще бъдат публикувани от кметовете и кметските наместници по места в социалните мрежи и на спирките по селата. Билети ще се закупуват от шофьора. Карти ще бъдат издавани от офиса на фирмата-превозвач, който се намира в подлеза на автогара „Родопи“. Досегашният договор за обществен превоз на пътници без конкурс с „Хеброс бус“ изтече тази събота, но фирмата отказа едностранно да подпише споразумението. Това наложи спешни преговори в почивните дни от страна на община „Родопи“. Всички, които имат издадени карти към „Хеброс бус“ имат право да поискат парите си обратно от фирмата.

=======================================

Включват язовир „Луда Яна“ с 18 млн. лв. в бюджета за 2024 година. Общините Панагюрище и Стрелча започват работа за строителство на втора клетка към депото за отпадъци. Това отчете след първите дни на управлението си новият кмет на Панагюрище Желязко Гагов. Освен това новоизбраният градоначалник смята да направи постъпки за отварянето на детската градина в село Левски. Засега с кметицата на селото са направили оглед на помещенията, в които може да се организира дейността с малчуганите.

=======================================

В навечерието на най-светлите Рождественски празници Дружеството на Пловдивските художници представя своята най-голяма Годишна изложба (живопис, графика, скулптура и N форми) – равносметка на постигнатото и отбелязване успехите на своите членове,  с ярко присъствие в културния живот на дружеството. По време на събитието тази вечер ще бъдат връчени престижните Годишни награди в петте категории: Живопис, Графика, Скулптура, за Млад автор и Наградата на Кмета. Изложбата се провежда с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Откриването на експозицията ще е в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32, от 18.00 ч.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров