„Ние сме Димитър Малинов!“, написаха жителите на Цалапица в социалните мрежи. Те излязоха на спонтанен протест в селото по повод убийството на 24-годишния мъж. Хората блокираха движението за кратко снощи, но намесата на полицията е предотвратила безредици. Искаме справедлива присъда както на убиеца на Димитър, така и на неговите евентуални съучастници“, написаха хората във Фейсбук. Димитър Малинов изчезна от дома си на 20 юли. След няколкодневно издирване откриха тялото му, заровено на около километър до селото. Заподозрян е 30-годишен мъж, който е избягал в Германия. Той се издирва с европейска заповед. Протест в Цалапица ще има и тази вечер.

=====================================

Mирно шествие в подкрепа на момичето, обезобразено от приятеля си с макетно ножче, ще се проведе и в Пловдив. Протестът ще е пред Съдебната палата в 18:00 часа. В същия час шествия ще има и в другите големи градове на страната. Организаторите искат промяна на закона за домашното насилие и ефективна присъда за насилника.

===========================================

Два камиона са се ударили в района на 133-ти км на автомагистрала „Тракия“, посока Бургас. Причината е неспазена дистанция, съобщиха от полицията. Пострадал е водачът на втория камион. Той е изваден от кабината с помощта на специализирана техника от служители на пожарната. Движението в района на магистралата е затруднено. Пострадалият шофьор вече е транспортиран към болница за прегледи. Той е на 20 години Другият водач, на 27 години, е изпробван за алкохол, резултатът е отрицатлен. Автомобилите се пропускат само в скоростната лента. Апелират се водачите да бъдат с повишено внимание и да се движат със съобразена скорост.

Катастрофа е станала тази сутрин и на надлез „Родопи“ в Пловдив. Ударили са се две коли - едната от тях - БМВ е "кацнала" върху мантинелата, а другата е доста смачкана. И тази катастрофа е възникнала поради неспазена дистанция, съобщиха от полицията. Водач и пътник от автомобила отпред, са откарани за прегледи.

=====================================

В Смолян се въвежда еднопосочно движение по отсечката от ул. “Полк. Дичо Петров“, след паркинга на „Търговски център „Евридика“ до кръстовището на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров”. Освен това се забранява и  паркирането във въпросната отсечка, която се ползва за основен подход от страна на посетителите в лечебното заведение и поликлиниката. "Необходимостта от забраната е защото част от улицата е еднопосочна, като се създават предпоставки за ПТП", се казва в мотивите на заповедта на кмета на Община Смолян Николай Мелемов, която вече е в сила.

====================================

Увеличение на сърдечно-съдовите заболявания отчитат медици от Областната болница в Пазарджик. От началото на месец юли в Кардиологично отделение са лекувани над 100 пациенти с инфаркти, остър коронарен синдром, стенокардия, сърдечна недостатъчност, аритмии, хипертония и белодробна емболия. Горещото време се отразява изключително неблагоприятно на хората със сърдечни проблеми. Такива болни трябва да внимават много с прегряването на организма, предупреждава кардиологът д-р Петър Лазов. Кардиологът допълва, че всеки ден има най-малко по 1 случай на инфаркт. Постъпват и доста пациенти с тежки ритъмни нарушения.

Информации на Искра Койчева, Диана Гечкова, Тина Соколова и Адриан Кулев