Кръговото кръстовище до Централна гара - Пловдив се очаква да бъде отворено през август, а от средата на февруари поетапно ще бъдат затваряни пресечки на бул. „Васил Априлов“ заради изграждането на тунела под жп гарата. Това съобщиха след съвместна среща представители на фирмата изпълнител на проекта, ресорният зам.-кмет по строителство инж. Тошо Пашов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. През септември се планира пускането на новите локални платна за движение на бул. „Васил Априлов“. В бъдещия автомобилен подлез по бул. „Васил Априлов“ ще се влиза след пресечката с ул. „Тракия“. Идващите от север коли ще могат да продължат и по локалното платно на булеварда, за да стигнат до „колелото“ на гарата. В обратна посока на север от кръговото, също ще има локално платно. Тунелът под гарата ще излиза в район „Южен“ при кръстовището с улиците „Калиакра“ и „Димитър Талев“.

Националният институт за недвижимо културно наследство е започнал процедура за оценка на сградата на улиците „Цар Иван Александър“ и „Густав Вайганд“ в Пловдив, за да бъде обявена за културна ценност. Въпреки това, законът не позволява спирането на разрушаването на сградата по време на процедурата. В БНТ Подкаст „Къде живеем?“ заместник-министърът на културата, арх. Чавдар Георгиев, потвърди, че процедурата е започнала, но отбеляза, че сегашното законодателство има пропуски. Според него, сградата може да получи защита само след извървянето на целия процес по изучаване и анализиране на характеристиките ѝ, което обикновено отнема около 6 месеца. През 2012 година сградата е загубила статута си на паметник на културата и в момента не попада под режимите за опазване на недвижимото културно наследство. Заместник-министърът заяви, че няма конкретна информация дали през годините е имало нерегламентирани и въобще някакви намеси в облика на сградата, които да са станали причина за отнемането на статута ѝ. Временна защита, нова категоризация на обектите недмижима културна ценност, повече контрол, по-ефективен мониторинг са част от промените, които министерството на културата предлага в готовия вече проект за изменение на Закона за културното наследство.

170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов се чества днес в Пловдив. От 11.00 ч. пред паметника на бележития българин на едноименния площад пред сградата на общината слово ще произнесе Радомир Чолаков - юрист и народен представител. Водещ на церемонията ще е актьорът от Пловдивския драматичен театър Симеон Алексиев.

Дойчин Ангелов е назначен за изпълнителен директор на Летище Пловдив. Това се случи след спечелване на конкурс за поста в Министерството на транспорта и съобщенията. До момента той заемаше поста на председател на Съвета на директорите на летище Пловдив. На негово място е назначен финансистът Тодор Шопов. Досегашният директор на аеропорта Красимир Пешев става член на Съвета на директорите с решение на транспортния министър. „Амбицията ни е да увеличаваме броя на полетите и да развиваме летище Пловдив“, заяви новият изпълнителен директор Дойчин Ангелов.

Над 3 милиона лева дължи Община Пазарджик за Градините на света - грандиозния проект на предишната местна управа, изграден в източната част на парк „Острова“. Това съобщи кметът на града Петър Куленски. До момента не е платено нищо за извършените дейности, а сумата е част от дълговете, които спешно ще трябва да бъдат погасени. Новата атракция все още няма Акт 16, макар че беше направено официалното ѝ откриване в навечерието на изборите. Гости на събитието бяха Карл Люис и Христо Стоичков. Наследените от новата местна власт задължения нарастват, като вече се говори за общ размер от порядъка на 70 милиона лева. Общината поиска от Министерството на финансите безлихвен заем от 11 милиона лева с цел да започне да погасява най-неотложните задължения, съобщи още Петър Куленски.

ДПС влиза в управлението на Община Смолян. Общинският председател на ДПС в родопския град Милен Журналов стана част от екипа на кмета от ГЕРБ Николай Мелемов. От 1 февруари, Журналов ще е зам.-кмет с ресор младежки дейности, спорт и туризъм. Информацията бе потвърдена пред Дарик от кмета Мелемов. Така, ДПС става част от управлението на община Смолян, като явно от подкрепата в местния Общински съвет,  за управлението на ГЕРБ е и местната коалиция КРОС - Новото време, чийто представител Димитър Кацаров е председател на Общинския съвет. Милен Журналов бе избран за общински съветник, но още миналата седмица е подал заявление за прекратяване на правомощията му пред Общинската избирателна комисия. На негово място в местния парламент влиза Елица Касабова.

57-годишен мъж е загинал при пожар миналата нощ в пловдивското село Бенковски, съобщиха от Пожарната. Три противопожарни екипа са гасили огъня в къщата на човека, който е открит овъглен след потушаването на пламъците. Мъжът се е нагълтал фатално с газ, дим и токсични па̀ри и е изгорял в огъня. Към 21:30 ч. снощи огнеборците са гасили пожар и в склад за строителни материали и автосервиз в Пловдив. Огънят е ликвидиран с 5 пожарни автомобила.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров