Министър-председателят Димитър Главчев ще присъства на тържествената заря проверка в Клисура по повод 148 години от Априлското въстание. Премиерът ще приеме почетния строй и ще произнесе слово. Церемонията ще се състои тази вечер от 20.30 ч. на площад „20 април“ в града. Официалната програма продължава и утре с военно-историческа възстановка, представяща важни моменти от събитията по време на Априлското въстание от 1876 г.

Общностен център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни заработи в Пловдив. Реализацията на идеята е резултат от сътрудничеството между Община Пловдив и неправителствени организации. На откриването присъства и представителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Седа Кузуджу. „Това е жизнено важно пространство за бежанците, за да впишат в обществото на този красив град“, подчерта тя в словото си. По-късно заедно с кмета на Пловдив Костадин Димитров обсъдиха на работна среща допълнителни мерки за адаптация на чужденците в обществото. Общностният център „Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги: консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Целта на центъра е да подпомогне интеграцията на мигрантите в българското общество.

Със символична първа копка днес ще бъде дадено началото на изграждане на довеждащия водопровод на село Брестовица. Трасето, по което ще се работи е с дължина около 8 километра. То започва от построените от община „Родопи“ три нови водоизточника, които са с чиста вода и много добър дебит, подчертаха от местната управа. Дотук се стигна след поредица от протести на жителите на Брестовица заради лошото качеството на водата в селото. Заради наличието на манган, тя от 4 години е негодна за пиене. От МРРБ съобщиха, че са осигурени над 2 млн. 200 хил. лв. за изграждането на един от участъците, който ще доведе водата до мрежата на Брестовица. Пред Дарик председателят на сдружението „Живот за Брестовица“ Любомир Томов заяви, че отпуснатите средства са крайно недостатъчни.

Над 7000 лева събра традиционният Великденски базар, организиран от Движението на българските майки в Пазарджик. Благотворителната инициатива, проведена през изминалия уикенд, отново срещна подкрепата на 12 училища и детски градини, десетки доброволци и дарители. На пъстра шатра пред Регионалния исторически музей се продаваха празнични сувенири и ръчно изработени изделия, предоставени за каузата от майстори от цяла България и извън пределите на страната. От Движението на българските майки благодарят и на всички помогнали. Средствата от базара ще бъдат изразходвани за рехабилитация на деца от центрове за настаняване от семеен тип; осигуряване на топъл обяд за деца в неравностойно положение; насърчаване на приемната грижа. Част от събраната сума на базара ще бъде дарена на дете от област Пазарджик, което се нуждае от лечение.

Девин посреща предстоящите християнски празници с нова тематична украса. Идеята и реализирането на великденската украса е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към общината. Инициативата е под надслов „Шарен Великден“ и в нея се включиха деца от всички образователни институции в града, като проявиха творчество и изрисуваха яйцата. Великденската украса е поставена на различни места в града и радва жителите и гостите на Девин. 

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян ще проведат традиционните си срещи с жителите на отдалечени и малки населени места през май. В екипите са включени инспектори от Криминална полиция, Икономическа полиция и Охранителна полиция. Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в селата. Хората ще имат възможност да подават сигнали за пътната безопасност и за извършени престъпления. На 15 май предстоят срещи в селата Върлино, Тънка бара и Козарка. На 22 май екипите ще посетят селата Касапско и Върбина. Срещите в селата Катраница, Река и Градът са на 29 май.

Заради техническа профилактика на предавателя на Дарик радио в местността Копривките, излъчващ на честота 105,4 MHz за района на Пловдив, днес са възможни частични прекъсвания на програмата. Можете да ни служате онлайн на darik.bg.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров