Kлиматичната неутралност и намаляването на въглеродните емисии в българските общини се обсъжда на форум днес в Пловдив. Той се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара и е озаглавен „Climate Talks Bulgaria“. Информационното събитие се провежда в Германо-българския център за срещи на ул. „Екзарх Йосиф“ 7а. На форума ще бъдат изнесени презентации от експерти на различни „зелени“ теми в контекста на енергийната ефективност, ВЕИ, управлението на отпадъците и др., като е предвидена и кратка дискусия. Целта е да се повиши осведомеността в българските общини и местния бизнес, и да се улесни идейния трансфер между заинтересованите от екологичните теми.

======================================

Продължава облагородяването на междублоковите пространства в пловдивския район „Източен“. В присъствието на кмета на района Емил Русинов днес ще бъде даден стартът за изграждането на нови пространства за отдих и рекреация на ул. „Богомил“ № 100-110 и  № 112-122. Предвидено е облагородяването на приблизително 3 000 м2 междублокови пространства, като ще се изградят нови пешеходни връзки, ще се подменят старите осветителни тела, и ще се поставят нови пейки и кошове за отпадъци. „Мисията ни винаги е била гарантирането на здравословна и безопасна среда за живеещите в района“, казват от администрацията на район „Източен“. Районният кмет Емил Русинов ще запознае присъстващите на първата копка и с планираната строителна програма през идната година.

========================================

Общинският съвет на Пазарджик е без председател след вече 5 гласувания и опити за избор. Днес предстои ново продължение на заседанието, започнало на 16 ноември. Нито един от номинираните - Найден Шопов от ГЕРБ и Таня Колчакова-Янева от „Продължаваме промяната-Демократична България“ не получи необходимите 21 гласа. А протестният вот с невалидни бюлетини се увеличи от три на четири. Колчакова определи невалидните бюлетини като саботаж. След повече от три часа безплодна работа, приключила след 20:00 часа снощи, съветниците взеха решение да се съберат отново днес от 12:00 на обяд, като отново единствената им задача е да изберат председател. Работата на местния властови орган в Пазарджик буксува вече почти две седмици. Това се случва на фона на политически престрелки между стария кмет Тодор Попов и новия Петър Куленски.

=========================================

Обявяват футболист на „Ботев Пловдив“ за международно издирване. Производството на Апелативния съд в Швеция срещу 21-годишния футболист на „Ботев Пловдив“ Амаду Думбуя се отлага. Нито полицията, нито апелативният съд могат да открият бившия играч на Юргорден, чиято присъда на окръжния съд се обжалва, съобщава dsport.bg. През октомври миналата година Думбуя беше обвинен в изнасилване и дребни престъпления с наркотици. Делото беше заведено в окръжния съд в средата на ноември. Там Думбуя беше осъден за престъпленията с дрога, но оправдан по подозренията в изнасилване. Присъдата беше обжалвана пред шведския Апелативен съд, но Думбуя не може да бъде открит, за да му се връчи призовка. “Не знам какви опити са направени, за да бъде намерен. И аз не знам къде е”, коментира прокурорът Каролина Фром.

==========================================

Въведени са ограничения по Републиканската пътна мрежа, вследствие на метеорологичната обстановка. „Троянски“ проход е затворен за всички МПС.  На прохода „Превала“, както и по пътищата Лъки – Рожен, Момчиловци – местност Момина вода, Батак – Доспат, е ограничено движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Пътят Белово – Юндола също е с ограничение за всички МПС поради паднали дървета на пътното платно. По данни на Планинската спасителна служба, снежната покривка на Пампорово е около 30 см. 

 ==============================================

20 189 елхи са предвидени за продажба за предстоящите Коледни и Новогодишни празници от държавните горски и ловни стопанства на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. От тях 1 820 са със запазена коренова система, а 18 369 - могат да бъдат отсечени. Цената на живите елхички започва от 3,90 лв. и достига до 70 лв. Отсечените струват от 3 до 40 лв., в зависимост от височината им. Елхичките са от видовете смърч, ела, бял и черен бор, дугласка, гръцка ела и корейска ела.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров