Пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков се отказва от политиката и от битката за народен представител в следващия парламент. За съжаление, за да си ефективен в политическите среди в България трябва да владееш лицемерието, трябва да си нагъл и нахален. Ние дойдохме в политиката, за да променим тази среда. Но за съжаление, скоростта, с която тази среда променя нас, е много по-голяма“, написа в профила си във Фейсбук Костурков. Той е един от основателите на "Продължаваме Промяната" в Пловдив.

Листата на БСП за област Пловдив е само с водач. Причината е отказ на 20 номинирани за депутати на партията, заради това, че начело на листата вместо дългогодишния депутат Манол Генов е друг народен представител на столетницата - Веска Ненчева. Тя беше кандидат за кмет от БСП на Карлово и оспорва безуспешно избора на д-р Емил Кабаиванов от ГЕРБ за управник на подбалканския град. Водач на листата на БСП в Пловдив град е Иван Петков, също досегашен депутат от социалистическата партия.

„Възраждане“ регистрира листите си с кандидат-депутати от Пловдив за предстоящия вот на 9 юни, става ясно от сайта на РИК 16. Водач в града отново е Ангел Георгиев, а в областта – Кръстьо Врачев. И двамата са били народни представители от „Възраждане“ – Георгиев три мандата, а Врачев – един.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров свиква консултации за сформиране състава на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите избори на 9 юни. Те ще се проведат от 16:00 часа в сградата на общината. На консултациите партиите и коалициите трябва да представят писмено предложение за съставите на комисиите както и за резервни членове на СИК.

Консултации между политическите сили за определяне състава на секционните избирателни комисии започват и в Пазарджишко. Община Панагюрище насрочи консултациите за днес от 17:00 часа в Пленарната зала. Те ще се водят от временно изпълняващия длъжността кмет Петър Каменски. Утре предстоят консултации и в Пазарджик, като ще започнат от 11:00 часа в Кметската зала. На същия ден ще се проведат и в Стрелча, от 16:00 часа.

Oтделението по диализно лечение към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив отбелязва 50 години от създаването си. Преди половин век е осъществена първата хемодиализа под тепетата. Тя е на пациентка с хронична бъбречна недостатъчност, извършена е от д-р Варткес Озанян и продължава цели 10 часа. Този момент не само обозначава началото на диализното лечение в региона, но и става крачка към бъдещето на нефрологията. Оттогава Отделението по диализно лечение се превръща във водещо звено за цяла Южна България. Днес се оглавява от д-р Георги Цочев, който заедно със своя екип от професионалисти, извършва ежедневно процедури със съвременна медицинска апаратура и иновативни методи. По време на официалната церемония по отбелязването на юбилея ще бъде излъчен и кратък документален филм за историята отделението.

С историческата възстановка "Мъжество и саможертва - Панагюрище 1876" започнаха мероприятията, посветени на 148 години от Априлското въстание. Героичният образ на панагюрци беше възкресен от над 120 членове на Национално дружество „Традиция”. Те впечатлиха стотиците жители и гости на община Панагюрище, изпълнили централния площад „20 април”. След края на възстановката последва празничен концерт с участието на Маргарита Хранова и други популярни изпълнители. Честванията в Панагюрище ще продължат до 2 май.

Над 7 600 лв. събраха в помощ на Георги Маринов на дрифт шоу в смолянското село Полковник Серафимово. 22-годишният младеж има частично прекъсване на гръбначния мозък, вследствие на пътнотранспортно произшествие. Необходими са средства за операция в Тайланд, където му дават 85% шанс за пълно възстановяване. Десетки взеха участие в мероприятието, реализирано от групата "Колите в Смолян", с главни организатори Диан Кинанев и Любомир Гайдаров. Стотици присъстваха на шоуто, което се проведе в неделния ден.

С 500 балкански пъстърви зарибиха река Девинска за двудневния турнир по спортен риболов “Trout cup Devin 2024”, провел се през уикенда. В отборните надпревари първи е тимът на Михалково със състезатели Евгений Бон и Георги Гетов. На второ място се нареди отбор “Титаник” с Георги Пеевски и Вилислав Коджабашев, а трети са Стефан Йорданов и Иван Михайлов от отбор “MF Таkle”. В индивидуалното класиране първи е Васил Шигарминов, следван от Вилислав Коджабашев и Евгений Бон.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева