В Пловдив откриват площад „ТЕАТРАЛЕН“. На днешния 27 март – Международен ден на театъра, с официално шествие ще се открие площадното пространство. Тържеството ще започне от двора на Драматичния театър в града на тепетата, където ще се съберат представители от всички културни институции в града. Шествието ще тръгне в 12:00 ч. и ще мине по главната улица на Пловдив. Финалната му точка ще е площадът между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“, където в 13:00 ч. официално ще бъде изпълнено решението на Общинския съвет мястото да носи името Площад „Театрален“. Целта е да се обозначи пространството, на което се е намирал Международен театър „Люксембург“ и се е създала първата професионална театрална трупа в България. Вечерта ще продължи със спектаклите „Едип и пророците“ и „Ръкомахане в Спокàн“. Билетите, закупени за тези две представления от касата на театъра, ще са на празнична цена от 15 лв.

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Международния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си - „Обичай ме“. Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Комедията на най-поставяния европейски комедиограф Себастиен Тиери е премиерното заглавие на смолянската трупа, посрещнато с  повишен зрителски интерес и пълни зали. Освен на смолянска сцена, постановката на Родопския драматичен театър вече е играна пред публика и в други градове. Турнето на „Обичай ме“ ще продължи и през следващите седмици. През април Родопският театър ще представи още една премиера – „Рейс“. Това е нов прочит на пиесата на Станислав Стратиев под режисурата на Бюрхан Керим.

Катастрофа с материални щети е станала снощи на ул. "Димитър Талев" в Пловдив, съобщават от полицията. Към 22.30 ч. насоченият натам автопатрул установил, че лек автомобил „БМВ“ с кърджалийска регистация се е блъснал във витрините на аптека. Водачът, на 20 години, е прегледан от екип на „Спешна помощ“ и е освободен за домашно лечение. Няма данни за употреба на алкохол. Взето е административно отношение.

Кметът на пловдивския район "Северен" Венцислава Любенова направи седмичния си отчет пред жителите на квартала. Поставени са градински пейки пред социалната трапезария на ул. "Ладога". Извършено е цялостно почистване и облагородяване тревното пространство до спортното игрище на ул. "Иван Рилски". По желание на граждани е обособен и кът за отдих с пейки там. Пейки са поставени и на ул. "Победа" до Автогара "Север". Продължава и активната подмяна на изгнили и счупени ребра на пейки в района. Проведени са и съвместните проверки за нерегламентирано разхождане на домашни кучета, както и за незаконно отглеждане на животни на територията на района. Засадени са 50 рози до "малкото кръгово" на бул. "Цар Борис III Обединител".  Предоставени са рози и на детски градини за допълване на цветните им пространства. Премахнати са скоби за паркиране на неизрядни платци на паркоместа в район "Северен".

Община Пазарджик посрещна представители на Северна Македония и Гърция, които са на посещение в града по проекта „Young Eco Inspectors“. Проектът е финансиран по програма „Еразъм +“. Бенефициент е Община Пазарджик в партньорството с още 7 организации. Той цели повишаване на екологичното съзнание сред учениците, както и формиране на знания, умения и нагласи, необходими за по-екологична и по-устойчива икономика. Заложените дейности дават възможност на учениците в гимназиален етап и техните учители да създадат благоприятна учебна среда за положителната екологична промяна в Пазарджик, Кочани и Лариса.

“Родопа” (Смолян) посреща днес “Атлетик” (Куклен), в отложен мач от първенство на “Трета лига” - Югоизточна група. Срещата е на Стадион “Септември” от 15:00 часа. Двубоят от 23-ия кръг на Аматьорското първенство трябваше да се играе на 9 март, но заради наводнен терен, бе отложен. Двубоят за “Родопа” пропуска Антон Белюков, който получи червен картон при победата на “зелено-белите” с 2:0 над “Розова долина” (Казанлък). Подготовката на “Родопа” за мача започна в понеделник, след като в неделя футболистите получиха почивка от старши треньора на тима Данаил Бачков. Пред отбора от Смолян предстои и тежък цикъл от пет мача, които ще се играят в дните до събота. 

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров