Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще се запознае на място с напредъка по железопътните проекти в Пловдив. От 15.00 ч. на Централна гара министърът ще инспектира работата по изграждането на жп възел Пловдив. Проектът е на стойност над 200 млн. лв. и се финансира от Механизма за свързана Европа. Дейностите включват рехабилитация на железопътните коловози, съоръжения, контактна мрежа, сигнализация и телекомуникации, както и изграждане на пътни надлези и подлези, заменящи съществуващите прелези. Срокът за завършване е до края на 2024 г.

==========================================

Пореден протест на жителите на село Цалапица след жестокото убийство на Димитър Малинов. Хората се събират пред Съдебната палата в Пловдив преди разпоредителното заседание по делото на близнаците Борислав и Валентин Динкови. Недоволните от бавното разследване ще настояват за промяна в обвинението на близнаците - към момента то е за лично укривателство, че са помогнали на издирвания за убийството Митко - Рангел Бизюрев, да се укрие и да избяга извън страната. Жителите на Цалапица искат двамата младежи да бъдат с обвинение за съучастие.

==========================================

Отново агресия на пътя: Шофьор разби с ръце стъклото на бус в Пловдив. Нападението от гневния мъж е заснето от пътуващ в буса приятел на пострадалия водач. 21-годишният Артур Дол - служител на фирма за доставки, управлявал служебния бус, е с наранявания по лицето от счупените стъкла. Нападението е станало на ул. „Академик Петър Динеков”. Пред NOVA той разказа, че преди това е задминал колата на нападателя. След това мъжът в автомобила започнал да натиска клаксона, засякъл го и с ругатни и юмруци започнал да блъска стъклото на буса. Артур Дол вече е дал показания в полицията. Извадил си е медицинско и ще съди мъжа, който е счупил стъклото на служебния бус. От полицията съобщиха, че нападателят е установен и разпитан, но за момента не е задържан.

=========================================

Срещу гаранция от 6000 лева военният, прострелял двама мъже в Пловдив заради неправино паркиране, беше освободен от ареста. Пред Военния съд той заяви, че е стрелял в ситуация на неизбежна отбрана. Обвинението, повдигнато срещу 39-годишния военен Димитър Христакев е за умишлено убийство. Военно-окръжната прокуратура настоява за постоянното му задържане под стража и ще обжалва решението на съда. Инцидентът е станал към 20:00 часа в района на моста на Герджика в Пловдив. Военният паркирал колата си пред гараж, за да купи храна от съседно заведение. През това време собственикът на гаража - Марио Маринов, подава сигнал на тел. 112 за неправилното паркиране. Последвал остър спор между двамата мъже, при който военнослужещият вади законно притежавания си пистолет и с един изстрел прострелва собственика на гаража, а куршумът ранява и случаен минувач.

=================================================

Над 3000 нови улични лампи монтираха в Смолян. Осветителните тела са с висок светлинен клас. Подмяната е реализирана по проект със средства на общината, съобщи за Дарик вр.и.д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова. Монтираните 3044 нови осветители спестяват много разходи. Инж. Цекова допълни, че старите натриеви лампи са били по над 150 W, а новите сега са по 20 или 40 W. Бюджетът на проекта е 870 910 лв. Той се реализира по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

===============================================

Община Пазарджик стартира традиционното отпушване на дъждоприемните шахти в града. Дейността се извършва като предпазна мярка за улесняване на отводняването и предотвратяване на наводнения на пътните участъци. Това се случва всяка година, като този път дейностите включват машинно почистване на шахтите, засилена проверка и профилактика. Община Пазарджик планира почистването на около 3000 шахти годишно и призовава гражданите да не изхвърлят отпадъците си в тях и да не паркират автомобилите си над шахтите.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров