Костадин Димитров е кандидат-кметът на ГЕРБ за Пловдив. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов. Сред претендентите за районни кметове са три нови лица от младежката организация на ГЕРБ. Това са Георги Гатев - за „Тракия“, Атанас Кунчев за „Южен“ и за „Северен“ - Илиан Ралев. За район „Централен“ ще се бори досегашният кмет Георги Стаменов, за „Западен“ кандидатът на партията е бившият общински съветник Ангел Славов, а за „Източен“ - Емил Русинов. От ГЕРБ представиха и пълната си листата от 51 общински съветници, като прави впечатление, че досегашният независим съветник Слави Георгиев влиза на 9-то място от гражданската квота.

„Продължаваме промяната - Демократична България“ издигнаха официално общата си кандидатура за кмет на Пловдив - математикът проф. Ивайло Старибратов. Церемонията се състоя в Епископската базилика на Филипопол. Старибратов подчерта, че приоритетите му са дигитализация, подобряване на инфраструктурата, трафика, градския транспорт, зелената система и чистотата. Водач на листата за общински съветници на ПП-ДБ е адвокат Веселина Александрова. Кандидатите на коалицията за районни кметове се очаква да станат ясни след няколко дни.

35-годишният журналист от 7/8 TV Станислав Балабанов е кандидатът за кмет на Пловдив от партия „Има такъв народ“. Хората на Слави Трифонов регистрираха и листата си за общински съветници. Водач в нея е учителят Ивайло Димов. Кандидати за районни кметове на Пловдив от ИТН са Йордан Ангелов за район „Централен“, Тервел Борисов - район „Южен“, Красимир Иванов - район „Западен“, Васил Петлешков - район „Източен“ и Димитър Станков - район „Тракия“. 

Другият журналист, който се кандидатира за кметските избори в Пловдив, е доскорошният главен редактор на в-к „Марица“ - Руси Чернев. Той бе издигнат от Инициативен комитет и се регистрира за участие в предстоящите избори като кандидат за кмет от Партия Консервативна България. 

БСП ще регистрира днес в 12.00 часа в Общинската избирателна комисия кандидата си за кмет на Пловдив, както и претендентите за районни кметове и общински съветници. Социалистите в града на тепетата издигнаха арх. Костадин Палазов за градоначалник. 

===================================

С протест ще започне новото дело за инцидента в пазарджишкото село Братаница, при който полицай със служебна кола на МВР удари смъртоносно 7-годишно момиченце на пешеходна пътека. След като Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд, днес от 14:00 часа е насрочено разпоредително заседание. 30 минути по-рано близки на загиналата Моника ще издигнат за пореден път искания за справедлива присъда. Катастрофата стана на 19 юли 2021 година. Тогавашният служителна ГДБОП Владимир Панайотов се е движел с над 73 км в час, а преди пешеходна пътека е изпреварил спрелите да дадат предимство на пресичащите деца коли и е блъснал едното от тях, което по-късно почина.

=====================================

Безплатни прегледи за туберкулоза започват в Белодробната болница в Пазарджик. На пациентите в риск ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания. В Седмицата на отворените врати от днес до 29 септември от 8.00 до 12.00 ч. скринингът ще се провежда от д-р Костадинка Сотирова, д-р Румен Аврамов и д-р Стоянка Михалева. За първото шестмесечие на 2023 г. в област Пазарджик са регистрирани 20 болни от туберкулоза.

Безплатни прегледи за рак на гърдата стартират и в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Желаещите да проверят статуса си могат да го направят от днес до сряда, от 12:00 до 14:00 часа в кабинета на 11 ет. в Клиниката на бул. „Пещерско шосе“ 66, след предварително записан час на тел: 0898 478 250. Прегледите ще извършва доц. д-р Ваня Узунова, водещ специалист в областта на диагностиката и лечението на заболявания на гърдата. По данни на Световната здравна организация, през 2020 г. ракът на гърдата е изместил рака на белия дроб като най-разпространено онкологично заболяване в света.

==========================================

С тържествена церемония днес ще бъде открита новата сграда на Медицинския университет в Пловдив. В 7-етажния корпус са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. В комплекса ще работят и ще се обучават близо 1200 човека. Навсякъде има осигурен достъп за хора с увреждания. Финансирането на проекта е изцяло със собствени средства на университета. В сградата ще бъдат разположени  катедра „Образна диагностика“, специалност „Медицинска речева и езикова патология“, секция „Паразитология“.

===========================================

С нов СТ-скенер се сдоби болницата в Девин, като той вече се използва за диагностициране на пациентите, информират от лечебното заведение в родопския град. 32-срезовият скенер е компютърно-томографска система на стойност от  385 000 лв. без ДДС. Финансирането е осигурено по  проект от българо-гръцката програма „Интеррег V“. В болницата се лекуват жителите на общините Доспат, Борино и Девин.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Лалка Златанова