Приоритетните проекти, свързани с регионалното развитие на област Пловдив, ще бъдат обсъдени на среща с кметовете на общините от региона с областния управител д-р Илия Зюмбилев. Ще се дискутират възможностите за реализирането на проекти, за които не може да бъде осигурено финансиране по европейските програми или Националния план за възстановяване и устойчивост. В срещата ще участват и заместник областните управители Атанас Ташков и Димитър Добрев. Тя започва в 11:00 часа в сградата на Областна администрация – Пловдив.

============================

Международен младежки обмен стартира в Смолян. Събитието е част от традиционната инициатива между побратимените Кишпещ (Унгария) и Пендик (Турция) с родопския град и ще продължи до 30 юли. Участниците се срещнаха с кмета Николай Мелемов, с което бе даден старт на едноседмичния обмен с двете побратимени на Смолян общини. В града гостуват по 8 представители от двете страни. За гостите е подготвена разнообразна програма - посещения на туристически обекти в района, спортни дейности и културен обмен. Представители от Община Смолян участваха в провелите се лагери в Унгария и Турция по-рано този месец.

======================================

Започва изграждането на фотоволтаични инсталации на общинската болница и градската библиотека в Асеновград. Финансирането в размер на 110 332 лева е от европйски програми. За болницата системата би произвела прогнозно количество на потребна енергия в размер на 30 MW/h годишно. В библиотеката ще бъде поставена идентична инсталация със същата мощност. В резултат на проекта се очаква намаляване на разходите за електроенергия и съответно - на вредните емисии. Инсталациите трябва да са готови след 4 месеца.

==========================================

Отпускането на малко над 1 млн.  500 хил. лева от бюджета на Община Пловдив за реконструкция и обновяване на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св. Мина“, базирано на ул. „Весела” в града на тепетата, предлагат от „Алтернатива за Пловдив“. В мотивите си отцепниците от БСП предлагат средствата да бъдат взети от перото на общината за отчуждаване на имоти. Според съветниците, наложително е АГ отделението да се превърне в първия Общински център за асистирана репродукция. Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет на Пловдив.

==================================================

Акция за кръводаряване провеждат във Велинград. Мобилен екип на районния център по трансфузионна хематология ще остане до обяд в курортния град. Под мотото „Дарете кръв, подарете живот” подвижният кабинет ще е ситуиран пред сградата на Общинската администрация до 12:30 часа, съобщиха организаторите. Кръводарители могат да бъдат здрави хора на възраст от 18 до 65 години с тегло над 50 кг.

=============================================

Катастрофа затруднява движението на пътя Пловдив – Пещера в участъка на пътния възел  с околовръстния път. Сблъскали са се камион и двe леки коли. В болница за прегледи е откарана една жена. Служители на полицията регулират трафика в района.

200 лв. глоба ще трябва да плати 46-годишен мъж, псувал двама свои съселяни. Това реши Районен съд – Чепеларе, гледайки мярката на нарушителя по Указа за борба с дребното хулиганство. На 8-ми юли в центъра на с. Хвойна пред магазин за домашни потреби мъжът многократно отправил ругатни и псувни към словесните си опоненти.

Полицията в Девин хвана двама души с наркотици. Срещу тях са започнати бързи производства. 40-годишен мъж от гр. Своге е спипан в обитавана от него стая в частен дом в Девин с 4 грама канабис. При полицейска проверка на 42-годишен мъж от Девин в джоба на панталона му е намерена и иззета пластмасова кутия, съдържаща почти 10 грама екстази. И двамата са задържани за 24 часа.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров