За увеличение на възнагражденията с 30% за всички служители на Националния осигурителен институт (НОИ), и то от началото на 2023 година, настояват работещите в институцията. Хиляди от тях в цялата страна излизат на едночасов предупредителен протест днес. От синдикалните организации КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че в стачката се включват работници и от двете териториални структури на Института в Пловдив - тази на ул. "Любен Каравелов" № 7 и отдел "Обединен осигурителен архив" на ул. "Скайлер" № 5. Те предлагат да се въведе механизъм, следящ разходването на средствата, определени за актуализиране на заплатите им. Според предварителни изчисления са необходими около 30 милиона лева за по-високите месечни възнаграждения. Протестиращите припомнят, че доходите им не са променяни от години и предупреждават, че имат готовност да преустановят работа напълно и да обявят безсрочни стачни действия.

==================================

В Смолян стартира почистване на военните паметници. На територията на общината се намират 32 монумента, които по инициатива на областния управител Стефан Сабрутев ще бъдат облагородени. Паметникът на полк. Серафимов и загиналите в борбата против фашизма, намиращ се в местността „Могилата“ в село Полковник Серафимово е първият обект, който бе почистен. Пространството около паметника на парашутистите, загинали във Втората световна война край село Бостина, е следващото, което ще бъде обновено. Костниците и паметните плочи в региона, издигнати в прослава на загиналите във войните, също ще се почистят, казват от Областната администрация в Смолян.

================================

Мобилна библиотека бе открита в Деня на Светите братя Кирил и Методий в град Ракитово. Библиотеката се помещава в преобразена стара УАЗ-ка, която с доброволния труд на Петър Гивечев, Борислав Чолаков и Васил Колов е пребоядисана. С усилията на Милка Делиева, Стефка Благоева, Сузана Холянова, Катерина Кабакова и служители на общината пък е оформено цветно кътче в парка, в което малки и големи ще могат да почетат или да поиграят с интересна настолна игра. Книгите в библиотеката също са от дарения. От общинската администрация в родопския град допълват, че читателският кът е под видеонаблюдение и молят гражданите да се отнасят с уважение и любов към книгите.

=====================================

Традиционният пролетен панаир на занаятите започва в Пловдив. Събитието се организира от Регионалната занаятчийска камара и общината, и ще се проведе от днес до неделя. Тази година занаятчиите ще оживят центъра на града със сергийките си на улиците „11-ти август“ и „Д-р Вълкович“, където ще има демонстрации и базар, както и пленер и безплатни детски работилници. Майстори от цялата страна ще представят традиционни български занаяти. „Накити от мъниста“ е темата на тазгодишния пленер. Вплитането на мъниста в бижутата и носията на българката се практикува от хилядолетия насам. Участниците в пленера ще се състезават в надпревара за възстановяване на старинен накит от мъниста. Жури ще определи най-добрия.

=====================================

Весели игри и много изненади с артисти и аниматори очакват децата на детската площадка на  бул. Марица № 53-55 в пловдивския район Северен, съобщават от кметството. Кметът на района Стоян Алексиев кани на забава всички малки и големи деца, техните родители, баби и дядовци. Събитието е тази вечер от 17:30 часа. Доброто настроение за всички ще бъде допълнено с томбола с много награди.

Информации на Искра Койчеа, Диана Чаушева, Тина Соколова и Адриан Кулев