Договорът, с фирмата изпълнител на дългоочаквания ремонт на Концертна зала в Пловдив, е подписан от министъра на културата Кръстю Кръстев. Това съобщи в ефира на Дарик директорът на Държавна опера Пловдив доц. Нина Найденова. След години наред провалени процедури, по пряко договаряне бе избрана петричката фирма „Заечки“ ЕООД. Дружеството е извършило ремонта и реконструкцията на Концертната зала в Плевен. Прогнозната цена за пловдивската зала е близо 11 млн. лв. без ДДС. Очаквам още следващия сезон да започнем репетиции в обновената ни Концертна зала, прогнозира още пред Дарик Нина Найденова. Тя потвърди, че още първата седмица след изборите, е била поканена на среща от новия кмет на Пловдив Костадин Димитров, на която строителството на сграда за пловдивската опера, е обсъдено като приоритет. От страна на Министерството на културата също има протегната ръка, подчерта доц. Найденова. 

=========================

Пожар в Центъра за психично здраве в Пловдив е наложило евакуирането на пациенти в четвъртък, съобщиха от пожарната. Огънят е тръгнал към 14:20 ч. от женското отделение на 1-вия етаж. Няма пострадали, а само леко изплашени заради задимяването. Пожарът е погасен от персонала на центъра и е ликвидиран от 3 противопожарни екипи с 3 пожарни коли.

Верижна катастрофа с един загинал е станала тази сутрин на пътя Пазарджик-Пловдив в района на разклона към село Говедаре, съобщават от полицията. Ударили са се два леки автомобила и микробус. В резултат на удара едната лека кола се е запалила. Човекът, пътувал в нея, е загинал. Другите участници в инцидента не са тежко пострадали. Все още не е ясна причината за произшествието. В момента на място са полицейски екипи и пожарникари, които ще извадят тялото на загиналия от обгорелия автомобил.

==========================

Втори ден без телевизия и интернет са хиляди абонати на DC Corporation в Пловдив, Асеновград и Варна. Причината е акция на ГДБОП, след която от централата на фирмата са ииззети сървъри и компютри, чрез които сигналът е достигал до крайните потребители. Акцията на ГДБОП е по жалба на NOVA Broadcasting Group за излъчване на канали без необходимите авторски права. Според представители на кабелната компания, те притежават всички необходими документи за дейността си и определиха действията на антимафиотите като незаконосъобразни, тъй като е иззета техника, която няма отношение към жалбата на NOVA. Подобна акция имаше и през лятото. Тогава собственикът на DC Corporation Иван Гологанов каза, че ще заведе дело в Страсбург за неправомерното нахлуване в офисите на фирмата. "До края на деня ще бъде възстановена услугата на кабелния оператор. Надявам се, че абонатите ще имат и телевизия, и интернет", съобщи адвокатът на компанията Атанас Костов.

==================================

Областният управител на Смолян Захари Сираков свиква днес в спешен порядък съвещание на всички фирми и служби, отговарящи за пътното поддържане на републиканската пътна мрежа, заради очакваното влошаване на времето и обилни валежи от дъжд и сняг.Има сключени договори за пътно поддържане. Надяваме се ако има нясноти, те да бъдат изчистени днес и всеки да знае своите задължения и отговорности”, коментира пред Дарик Сираков. Очаква се през почивните дни в Родопите да има силен снеговалеж и рязко понижаване на температурите, което предполага и заледяване на пътните настилки. От пътните служби съветват всички водачи на моторни превозни средства да се съобразяват с обстановката и да тръгват на път само с подготвени автомобили за движение при зимни условия. 

==================================

Винен празник превзема Стария Пловдив за 3 дни - започва фестивалът „Дефиле на младото вино“. 300 вида вино и вкусни храни очакват посетителите на 15-тото издание на винения фест, който ще продължи до неделя. Участниците тази година са 67, сред които най-добрите производители на вина и храна. “Дефиле на младото вино“ стартира с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ пред общината богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи. Пъстрото шествие с участието на фолклорен ансамбъл "Тракия" ще ги поведе към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ в 14 часа ще бъде открит фестивалът. Бог Дионис, заедно с официалните гости ще отворят първата бъчва младо вино, реколта 2023 г. С песни, танци и наздравици, ще се даде старт на тридневна винена забава. 19 от възрожденските къщи в Стария Пловдив ще отворят вратите си за посетителите, където ще се провеждат дегустациите на игривите течности.

=================================

За десета година Окръжният съд в Пазарджик ще реализира образователна програма съвместно със Средно училище „Георги Брегов“, Спортното училище и Професионалната гимназия по механоелектротехника в областния град. Програмата ще обхване ученици от VIII до XII клас. Откриването е днес от 14:00 ч. в Зала №1 на Съдебната палата в Пазарджик. Първата лекция на тема “Професията съдия” ще бъде представена от Председателя на съда Елеонора Серафимова. Целта на инициативата е да бъдат обогатени познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в България, да се формира тяхната правна грамотност и култура.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров