Мостът на река Марица в Пазарджик ще бъде премахнат, тъй като е в лошо състояние и с ремонтни дейности не могат да бъдат постигнати съвременни норми за безопасност. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод на обявената поръчка за изпълнител на съоръжението, което е от ключово значение не само за региона, но и за пътуващите между съседни области. Проектът предвижда изграждане на нов мост, който ще е с дължина около 181 м. АПИ обяви конкурс за изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на нов мост над река Марица в Пазарджик. Съоръжението е част от първокласния път София – Пазарджик – Пловдив. Oфертите ще се приемат до 29 юли. Индикативната стойност на поръчката е малко над 16 млн. лв. без ДДС. Мостът над река Марица в Пазарджик е построен през 1964 г. и до момента не е основно ремонтиран.

Желязко Гагов отново е избран за кмет на община Панагюрище. Там в неделя се проведоха частични местни избори. Той печели по резултати пред опонента си Никола Белишки с близо 2700 гласа. За кметския пост се бореха доскорошният дългогодишен кмет Никола Белишки от ГЕРБ и издигнатият от инициативен комитет Желязко Гагов. На балотажа през есента двамата стигнаха до втори тур и той приключи с 28 гласа в полза на Гагов. Белишки обжалва, а при ревизирането на резултатите бяха засечени множество нарушения, за които магистратите прецениха, че те биха могли да променят вота.

За втори път тази година в цялата страна хората ще могат да се изследват безплатно за туберкулоза. „Седмицата на отворените врати“ в Смолян ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, където между 8:00 и 15:30 ч. ще се извършват прегледите в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж на болницата - над Инфекциозното отделение. Скринингът предвижда попълване на анкетна карта за преценка на риска от туберкулоза, при нужда – рентгенография на бял дроб, кожен туберкулинов тест с проба Манту, микробиологично изследване на храчка. По данни на СЗО през 2022 г. приблизително 10,6 милиона души в световен мащаб са се разболели от туберкулоза. Заболеваемостта в Смолянска област в последните 10 години е трайно под средната за страната. През 2013 г. тя е била 17 на 100 000 население, а през 2023 г. - 15 на 100 000.

Седмицата на традиционните занаяти започва за 16-ти пореден път в Етнографския музей в Пловдив. Събитието събира любители на народното творчество и изкуството от цялата страна, потапяйки се в света на старите занаяти. Под сенките на вековните дървета, майсторите ще демонстрират как се изработват изделия от плъсти, везба, тъкане, направа на свещи и кошници, и други, разказа уредникът на музея Гроздалина Георгиева.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде официален гост на празниците по повод 60-годишнината от обявяването на Хисаря за град. В 19.30 ч. на Колонадата в парк „Момина сълза“ Йотова ще открие ретроспективна изложба на фотографии и документи, представящи богатата история на Хисаря. В 20.00 часа на Летния театър в града кметът Ива Вълчева ще връчи почетни плакети на заслужили дейци на културата в Хисаря. Тържествата ще продължат с множество събития и концерти.

Възрастен шофьор е в тежко състояние след катастрофа тази сутрин в участъка между Пловдив и с. Първенец. Сигналът е получен около 6 ч. Автомобил навлязъл в насрещната лента и се сблъскал челно с друга лека кола. С опасност за живота в болница е настанен 80-годишният мъж, управлявал първата кола. Медицинска помощ е оказана и на другия участник, на 47 години. Алкохолните проби и на двамата са отрицателни. Тече оглед на местопроизшествието, разследват се причините, довели до удара. Полицейски служители отбиват движението по други маршрути, единият от които е през село Марково.

Вътрешна проверка прави УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив за смъртта на английски гражданин, пациент на болницата. Той е починал преди дни след агресия върху него от страна на охранители на лечебното заведение. Със заповед на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов е назначена комисия, която разследва случая и проверява медицинската документация. На органите на реда са предадени всички записи на видеокамерите в болницата. Прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев