Непрестанните смени на директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районни управления на полицията води до голямо напрежение сред служителите и системата е в колапс. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Повсеместните рокади на полицейски началници се случват по време на избори - точно, когато служителите трябва да имат условията да си изпълняват задълженията стриктно и отговорно, смята той. Според Демерджиев дисциплинарното производство срещу бившия Областен директор на МВР в Пловдив не е заради случая Цалапица, а защото не е проконтролирал разход от 14 лева, който случай е бил в правомощията на директора на Стамболийски. „Новините, които се разпространяват, продължават да заблуждават българската общественост“, коментира още Иван Демерджиев. Още през септември новият директор на пловдивската полиция старши комисар Георги Чергов коментира пред Дарик полицейското разследване на убийството на  24-годишния Димитър Малинов от Цалапица. По думите му е имало неглижиране на случая. Припомняме, че образуваните  дисциплинарни производства приключиха с уволнения на бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов,  гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски и на инспектор Дамян Капов от сектор „Криминална полиция“ в Стамболийски. От края на миналата седмица с нови началници са Първо, Четвърто и Пето районни управления в Пловдив, а новият шеф на районното в Стамболийски е досегашният началник на Трето РУ в Пловдив Венелин Костов.

====================

За 72 часа е задържан военнослужещият, който стреля с пистолет и рани двама при спор за неправилно паркиране в пловдивския квартал Кършияка. Постановлението е на наблюдаващия прокурор от Военно-окръжната прокуратура. На задържания ще му бъде повдигнато обвинение за стрелбата и вероятно от прокуратурата ще поискат най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Екшънът се е разиграл към 20:00 часа в събота на ул. „Въча“. Стрелецът спрял колата си пред гараж и отишъл наблизо, за да купи храна. Като се върнал се разразил спора. Тогава извадил пистолет и прострелял собственика на въпросния гараж. Куршумът ранил и случаен човек, който минавал оттам по същото време. Двамата простреляни мъже са настанени във Втора клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ без опасност за живота . По данни от лекарите, куршумът минал през гърдите на единия и стигнал до крака на втория. Според полицията стрелецът и пострадалият не са имали стара вражда, но съседи твърдят друго.

==========================================

Централната избирателна комисия освободи като член на Общинската избирателна комисия във Велинград Радка Мандилова. Причината са неуважителни отсъствия, за които в ЦИК е получено писмо още на 4 октомври, а решението по казуса е гласувано преди дни. Назначената на 4 септември служителка е присъствала само на дежурство и заседание на 9 септември, след което е отсъствала. Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Днес се очакват да пристигнат изборните бюлетини в Смолян, информират от Областната администрация. Те ще бъдат приети между 13:30 и 14:00 часа. Очакват се хартиените бюлетини за съответния вид избор (общински съветници, кмет на община и кмет на кметство), ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, както и книжата и материалите за изборите за общински съветници и за кметове.

=============================================

Движението по пътя Козаново – Златовръх при км 33 се осъществява в една лента поради ПТП, съобщават от АПИ. Трафикът се регулира от "Пътна полиция". Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно, спазвайки дистанция и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров