Mостът на Адата в Пловдив е с ново осветление. То е пет пъти по-икономично от предишното, съобщиха от Общината. Монтирани са 58 нови 12-метрови електрически стълба. Те са изработени от композитни материали, а гаранцията им е 40 години. Положени са и нови захранващи кабели. Над 10 години е гаранцията на новите 58 LED осветителни тела. През миналата година над 2200 стари осветителни тела по пловдивските улици бяха подменени с нови LED лампи, което спести близо 1 млн. лв. от сметките за ток. След моста на Адата изграждане на ново осветление предстои в район „Северен“, а при наличие на достатъчно средства – и в други райони, допълниха от местната управа на Пловдив.

========================================

Областният управител на Пазарджик призова гражданите да сигнализират за изборни нарушения. Една от основните задачи е да не позволим да бъдат нарушени избирателните права, да гарантираме спокойно и прозрачно провеждане на изборния процес“. За това призова областният управител Трендафил Величков по време на среща в града, на която бе обсъдена готовността за предстоящия вот за народни представители. Във форума са участвали двама представители на Бюрото за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, регистрирани от ЦИК като наблюдатели на изборите. На срещата е присъствал и главният секретар на Областната администрация Светлан Карталов, който е ръководител на техническия екип, осъществяващ организационно-техническата обезпеченост на изборите. Създадена е необходимата координация между всички институции, става ясно след дискусиите. Утре предстои среща на областния управител и с кметове на общини и представители на РИК. Изборните книжа и материали ще бъдат разпределяни и предоставяни от Областната управа по предварително изготвен график.

=======================================

С анимация на кокили и концерт днес на пл. „Стефан Стамболов“ Пловдив ще отбележи Световния ден на водата. Вчерашното отбелязване на празника беше отложено, заради прогнозата за дъждовно и студено време. Тази година темата е „Ускоряване на промяната“, а в тържеството ще се включат близо 400 деца от детските градини, училищата и екоклубовете в града. В програмата ще участват още барабанен състав към Арменската младежко-скаутска организация и ансамбъл „Тракия“. На сцената пред общината те ще изпълнят песни, стихотворения и танци. Представление с кокили ще изнесат от Театъра на огъня и сенките. Участие в програмата ще вземат и огнеборци, които ще правят демонстрации с противопожарен автомобил. Децата ще влязат в ролята на пожарникари и ще получат ценни съвети как да пазят природата и жилищата от пожари. Специално за Световния ден на водата ще бъде пуснат и фонтанът с пеликаните на площада.

===================================

Момчиловци ще бъде домакин на традиционната захарна изложба „Моята България“. Родопите ще се представят в захарни творения. Камбанарията на църквата в Момчиловци, Орфей, емблематични за региона герои и забележителности ще бъдат изваяни от захар.  Инициативата се провежда за 7-ма година, показвайки в изложба различни региони на страната. Захарните творби ще бъдат измайсторени от 20 талантливи сладкари от страната и чужбина. Някои от участниците в сладкарския пленер вече са посетили Момчиловци, за да изберат теми за своите проекти от захар. Тазгодишното издание на изложбата ще бъде на 3 юни в с. Момчиловци.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев