Нов протест срещу паметника „Альоша“ в Пловдив ще се състои днес от 17:00 ч. Той е насрочен точно на 23 февруари - денят, в който се отбелязва "защитника на отечеството в Русия".  Протестът е организиран във Фейсбук страницата „Искаме български паметник“, а инициатор е д-р Светлозар Раянов, който преди година счупи с чук плочата на паметника на Съветстката армия в центъра на София. Според д-р Раянов, на такива централни и знакови места трябва да има фигури на български национални герои или символи на българската държавност. От Градския съвет на БСП в Пловдив излязоха с декларация, осъждаща опитите за демонтаж на  паметника Альоша. През януари общински съветници от ПП-ДБ внесоха предложение за преместване на паметника, но правната комисия гласува първо общината да излезе със становище колко ще струва демонтажът и дали технически е възможно преместването. До момента план-сметка не е представена.

Общинското дружество "Екобус Пловдив" трупа единствено дългове и изпълнението на бизнес програмата на компанията остава неясна и за тази година. Това алармира пред Дарик общинският съветник от ПП-ДБ адв. Веселина Александрова. От основаването му през 2022 г. се правят частични проучвания, свързани с дейността му, но до момента няма проектна готовност за кандидатстване по програми с европейско финансиране, нито са осигурени средства от общинския бюджет. "Екобус Пловдив“ има за цел да създаде работещ и екологично чист общински градски транспорт, като идеята е да се закупят поне 20 електротобуса, които да обслужват 2 нови линии. По информация на Дарик радио управителят на "Екобус Пловдив" ЕООД Илко Търпов подава регулярно доклади до общинската администрация, свързани с необходимия ресурс за осъществяване дейността на дружеството. Данъците за терена, на който трябва да бъде изградено депото за електрическите автобуси възлизат на 20 000 лв. годишно, а за захранването с електричество на същото по предварителни изчисления са необходими към 1,5 млн. лв. Междувременно се очаква по искане на групата съветници от ПП-ДБ да се гласуват промени в учредителния акт на дружеството, така че отчетите за дейността му да се представят и пред Общинския съвет на Пловдив, който е принципал на "Екобус".

Заради строително-монтажни работи, свързани с пробива под Централна гара - Пловдив, от днес до 11 април за движение на превозни средства се затваря ул. „Доктор Никола Ковачев”. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Входът на улицата откъм бул. „Васил Априлов” е затворен на предишен етап от изпълнението на проекта за пробива, но сега автомобилите няма да могат да влизат и откъм ул. „Кавала”.  

Общинската избирателна комисия в Панагюрище проведе извънредно заседание, след като Върховният административен съд касира окончателно резултатите от балотажа за кмет на средногорската община. Общинският съвет сега е задължен да назначи временно изпълняващ длъжността до провеждане на предстоящия вот. Очаква се това да стане на следващото редовно заседание, насрочено за 28 февруари. До тази ситуация се стигна, след като бившият кмет на Панагюрище Никола Белишки изгуби надпреварата за пореден мандат на втория тур, проведен на 5 ноември миналата година, само с 28 гласа. Той обжалва резултатите пред Административния съд. Бяха установени множество нарушения при отчитането на бюлетините и попълването на документацията. Затова магистратите обявиха избора за недействителен.

Сградата на Средно училище „Христо Ботев“ в Девин ще бъде модернизирана с почти 4,5 млн. лв. Вече е сключен договор между общината и Изпълнителна агенция „Програма за образование“. Училището ще се сдобие с фотоволтаична централа, информира кметът на Девин Здравко Иванов. Предстои и цялостна подмяна на отоплителната система, увеличаване на дебелината на топлоизолационния слой на външните стени, ще се сменят и всички интериорни врати с нови. Овен това ще бъдат ремонтирани част от класните стаи, за да се създаде инфраструктура за СТЕМ среда. Санитарните възли също ще бъдат реновирани, както и физкултурният салон. Ще се заменят и всички лампи с LED панели. Отделно от това, със 124 200 лв. от Министверския съвет ще бъде изградена открита спортна площадка, на която ще може да се играе футбол на малки  вратички и волейбол.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров