Пловдивският митрополит Николай не е сред тримата избраници, които имат шанс да наследят патриаршеския престол. Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх и това са Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински. Още през март митрополит Николай обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат в избора, но името му бе спрягано до последния момент. Окончателният избор на партиарх става на Патриаршеския църковен събор. На него трябва да присъстват най-малко три четвърти от всички членове на събора, които гласуват тайно за един от тримата претенденти. Кандидатът, получил поне 2/3 от гласовете, се обявява за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Първият водороден автобус в България ще бъде тестван днес в Пазарджик. Посещението му е част от „Български водородни дни“, които се провеждат от 16 до 26 юни в София, Стара Загора и Пазарджик и има за цел да популяризира водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на придвижване. Автобусът ще пристигне в Пазарджик в 12 ч., където ще участва във Водороден информационен ден. Жителите на града ще могат да се качат и се уверят сами в предимствата на този вид транспорт. Началната точка на тест драйва ще е пред Математическата гимназия „Константин Величков“. В допълнение, шофьори ще могат да тестват и първата водородна кола в България. Подобни събития се организират също в Румъния и Гърция, като част от цялостната европейска кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европа.

За незабавни отговори от кметската управа заради свалянето на доверието от Standard & Poor's Global Ratings към Община Пловдив настояват в питане до кмета на града Костадин Димитров общинските съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България”. На 12 юни, на официалния сайт на компанията бе публикувана информация, която известява, че прекратява мониторинга на кредитния рейтинг на Общината, поради липсата на своевременно подадена финансова информация. Според ПП-ДБ, това само по себе си е изключително тревожен факт, тъй като носи сериозни дългосрочни рискове за местната икономика, чуждестранните инвестиции, бъдещото финансиране на общината и други важни аспекти. През последните 15 години този процес беше непрекъснат, като последната текуща оценка беше "BBB" с положителен тренд.

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 52-годишна касиерка заради присвояване на близо 145 000 лева, собственост на банката, в която е работила. При претърсване, в жилището на жената са намерени режещо устройство тип „гилотина“, както и зелена хартия за окомплектоване на купюри с банкноти, наподобяващи такива от по 100 лв.,  които са спомогнали на касиерката да направи т.нар. „кукла“ т.е. вместо парите в банковата каса са били поставяни нарязани зелени хартии, а над тях банкнота, с което е целяла да замаскира извършеното от нея престъпно деяние, съобщиха от държавното обвинение. Парите са теглени в рамките на 4 години. Досъдебното производство е образувано след сигнал от банката и направен вътрешен одит. Обвиняемата е с мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева. Тя е  възстановила 20 000 лева от присвоените пари.

11-то издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите се открива тази събота с традиционния фолклорен събор „Изворен глас“ и изложението „Чиста храна за нас и нашите деца“ в Смилян. Местни производители от Родопите представят екологично чисти продукти от планинския район. В неделя и понеделник ще се изпълни „Еньовденска магия“ - възстановката на Еньовденския ритуал на поляните в Горна Арда. Предвидени са и много занимания за деца. За поредна година се организира посещение на първото в страната регистрирано находище на родопския ендемит – родопски крем при с. Сивино. Домакините от с. Арда ще посрещнат гостите на Фестивала на дивите цветя с дегустация на студени билкови напитки и мекици с домашно приготвени сладка.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Лалка Златанова