Проблемите на домашното насилие и бедността в Пловдив ще бъдат обсъдени на междуинституционална среща, домакин на която е кметът на града Костадин Димитров. В кръглата маса участват представители на местната и държавна власт, МВР, Съдебната власт, Адвокатурата, ръководители на болнични заведения, директори на училища и детски градини.

Висшите училища в страната остават в протестна готовност до 30 юни. „Не протестираме за пари. Ние държим да бъде спазен Закона за висшето образование“, заяви за Дарик ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив доц. д-р Жан Пехливанов. По думите му, ако до края на следващия месец исканията им не бъдат изпълнени, ще последват нови протестни действия в стъпаловидна форма, които могат да доведат и до невъзможност да започне новата учебна година през есента.

В Пловдив ще се проведе първата здравно-образователна кампания по преконцепционна грижа. Целта е да се подобрят знанията и здравето на младежите в репродуктивна възраст. Кампанията е организирана от екипа на „Искам здраво дете“ и Студентския съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Лекцията ще се проведе от 17:00 ч. в 6-та Аудитория на университета. Лектор ще е д-р Елеонора Христова-Атанасова, главен асистент в катедра „Социална медицина и обществено здраве“ към Медицински университет - Пловдив. Участниците ще получат отговори на въпроси за семейното планиране и препоръки преди бъдеща бременност.

Пазарджик отбелязва своя празник днес, в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Програмата, организирана от местната община, отново е наситена с множество културни събития на две сцени. Честванията започнаха с тържествена литургия в църквата "Св. св. Константин и Елена" и литийно шествие от храма до центъра на града. Церемониято по издигане на флага на Пазарджик ще бъде на централния площад и започва от 11:00 часа. На площад „Константин Величков“ от 20:00 ч. ще пеят Николина Чакърдъкова, Диана Експрес и Миро. Час по-рано, в парка „Градините на света“ са участията на FYRE, Lady B и Маги Джанаварова. Там ще се проведе и пиано бар под звездите от 23:00 ч.

Кметът на Смолян Николай Мелемов подарява на всички деветокласници прожекция на българския игрален филм „Гераците“ по едноименната творба на Елин Пелин, съобщават от общинската администрация. Филмът ще бъде излъчен в кино „Арена“ от днес до четвъртък, като ще има по две прожекции. Направен е график по училищата за посещението на филма от всички 365 ученици от 9-ти клас.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров