Задълбочаване на сътрудничеството между Пловдив и Хавана в сферите на културата, туризма, земеделието, образованието и спорта бе темата на разговор между кмета Костадин Димитров и посланика на Република Куба Мариета Хордан. Посещението на Н. Пр. Мариета Хордан в града бе свързано с участие на изложението за земеделие и храни в Пловдивския панаир. Тя подчерта, че Куба има огромен интерес за сътрудничество в проучването и изследванията в областта на аграрната генетика. Посланик Хордан заяви, че пловдивските университети са често търсена дестинация от кубински студенти, които избират специалности като информатика, земеделие и други. Кметът Костадин Димитров заяви желание Пловдив и Хавана да продължат да подкрепят съвместното развитие на млади специалисти.

Сътрудничество между Община Пловдив и посолството на Гърция в сферите на образованието, екологията и земеделието обсъдиха заместник кметът по образование, европейски политики и бизнес развитие Владимир Темелков и гръцкият пълномощен министър по икономически и търговски въпроси Димитриос Михас. Той с радост отбеляза, че много гръцки компании участват в тазгодишното издание на международното земеделско изложение АГРА в Пловдив и изяви желание повече български фирми да бъдат представени на Международния панаир в Солун. Димитриос Михас сподели, че на миналогодишното издание на изложението в Гърция българска компания, произвеждаща дронове, е спечелила договор за пренос на големи товари до 300 кг. от Кавала до островите Самотраки и Тасос. По думите на търговския съветник това е български продукт, който няма аналог. По време на срещата беше обсъдено още и задълбочаване на партньорството между Пловдив и побратимения му гръцки град Солун.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд в Пазарджик и върна делото за изборите в Белово за ново разглеждане. То е образувано по касационна жалба на Костадин Варев, който оспорва истинността на протоколите от няколко избирателни секции. Според ОИК – Белово, разликата в гласовете между Стойко Стефанов и Костадин Варев е 18 гласа. Установено е, че при опаковането на изборните материали в една от секциите е нарушен Изборния кодекс. ВАС приема, че липсата на печат на комисията поставя под съмнение съдържанието на опаковката. Затова магистратите са счели, че е нужно ново преброяване на всички бюлетини в чувала на съответната секция.

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) касира избора на кмет на община Панагюрище. Това изцяло потвърждава решението на Административния съд в Пазарджик за обявяване на резултата от балотажа за недействителен. Делото бе заведено от доскорошния кмет на града Никола Белишки, който изгуби на втория тур от местния вот с 28 гласа разлика. Пазарджишките магистрати установиха редица нередности при отчитането на резултатите, най-вече в 25-та секция в село Попинци. Констатирани са множество задрасквания и поправяния в протокола, както и спорни 18 бюлетини. Новият кмет на града Желязко Гагов и Общинската избирателна комисия са осъдени да платят по 1800 лева на Никола Белишки за съдебни разноски.

Възрастен мъж е пострадал миналата нощ при пожар в къща в пазарджишкото село Драгор, съобщават от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пострадалият е на 62 години. Той е обгазен, без изгаряния, откаран е от екип на Спешна помощ в болница. Огънят е тръгнал от техническа неизправност в електроуред.

По традиция, в навечерието на един от най-почитаните български празници - Първи март, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ - Смолян се отваря ателие за изработване на традиционни родопски мартеници. Музейните експерти ще запознаят участниците с обичаите около празника на Баба Марта и старите поверия за изработване и носене на мартеници в различните селища от Средните Родопи. На желаещите да творят в ателието ще бъдат разкрити тайните на автентичните родопски мартеници.

Четирима основни футболисти на “Родопа (Смолян) са аут за предстоящата домакинска среща на тима срещу “Атлетик” (Куклен). Срещата, заради наказания вследствие на натрупани жълти картони, пропускат Даниел Кутев, Владимир Драмалиев, Михаел Кисьов и Валентин Овчаров. Извън групата остана и Антон Белюков, който продължава да тренира на облекчен режим и да се възстановява от травма. Двубоят за Купата на Аматьорска лига е днес от 13:30 часа на стадион “Септември” в смолянския квартал “Райково”. “Играем за победа, както във всеки мач”, коментира старши треньорът на “Родопа” Данаил Бачков. Срещата ще бъде ръководена от съдийска тройка от Пловдив начело с Райко Чакъров.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров