Първа донорска ситуация е осъществена на новата хеликоптерна площадка в болництата в Панагюрище. Черен дроб на 76-годишен българин отиде при нуждаеща жена от Румъния. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт човек взеха решение да дарят неговите органи. По линия на споразумение за сътрудничество между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, черният дроб е предоставен на румънската страна. Транспортирането на румънския експлантационен екип е реализирано с хеликоптер до болничното вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха на панагюрската болница. Хеликоптерната площадка беше открита официално миналата сряда. Първият медицински хеликоптер в България се очаква в страната ни през декември, а до 2025 година се планира да бъдат доставени още 6, закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

==============================================

Близки и приятели на убития 24-годишен Митко от Цалапица отново спряха движението в района на Орта хан между Пловдив и Пазарджик в знак на протест. Те настояват за справедливост, отвод на наблюдаващия прокурор Димитър Костов, както и разследването да бъде поето от Националната следствена служба. В протеста в неделния ден участваха и близки на убити при пътни инциденти деца от цялата страна, както и роднините на блъснатата и убита от полицай Моника от Братаница. Протестът започна с едноминутно мълчание в знак на почит към всички жертви. Следващата неделя недоволните ще блокират автомагистрала Тракия в района на Пазарджик.

===================================================

Днес от 13 ч. до 14 ч., ще бъде ограничено движението по моста над р. Марица по пътя Плодовитово – Асеновград в района на Първомай. За монтаж на главни греди на мостовото съоръжение трафикът ще се пренасочи по обходен маршрут: Стара Загора – Поповица – Пловдив – Свиленград. Третокласният път Плодовитово – Асеновград осигурява пряка връзка от АМ „Тракия“ до първокласния път Пловдив – Хасково и ГКПП „Капитан Андреево“. Изграждането на новия мост над р. Марица стартира в началото на август. Съоръжението ще е с дължина 228 метра и 10,5 метра ширина. Предстои монтиране на стоманената връхна конструкция, изливане на пътна плоча и на тротоарен блок, полагане на всички асфалтови пластове и др.

===================================================

Днес общинските съветници на Смолян ще направят втори опит да изберат свой председател. Заседанието е насрочено за 13:00 часа. До ситуацията се стигна, след като на първото заседание преди седмица, никой от номинираните не успя да спечели необходимите 15 гласа, за да застане начело на Съвета. Кандидати за поста бяха Милен Журналов от ДПС, Елена Радева от ПП “Движение Нашият град“ и Димитър Кацаров от „Новото време“ - КРОС. Най-голямата група в Общинския съвет на Смолян - ГЕРБ, не излъчи свой кандидат за поста. Процедурата днес стартира отначало.

Тръгва делото за касиране на изборите за кмет на Смолян. То ще се разглежда в четири последователни дни от днес до четвъртък, 23 ноември.

========================================

В Пловдив преди 8:00 ч. тази сутрин, на ул. „Стефан Стамболов“ лек автомобил е блъснал пешеходец, съобщиха от полицията. Според предварителната информация мъжът изкочил внезапно на пътното платно. Пострадалият е на 55 години, откаран е в болница за прегледи. Водачът на колата е на същата възраст, тестът му за употреба на алкохол е отрицателен.

===========================================

Питбули нахапаха до смърт домашно куче в Пловдив, съобщава NOVA. За случая сигнализираха собствениците на домашния любимец. Това не е първото нападение на въпросните питбули. Оказва се, че те са били насъсквани както срещу други домашни кучета, така и срещу улични котки. За случая е подадена жалба в 1-во РУП в града, такава ще бъде подадена и в районната прокуратура. Пострадалото семейство е категорично, че ще направи всичко възможно смъртта на домашния им любимец да не остане просто поредният случай на разкъсано от питбули куче.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров