Общинският съветник Владимир Славенски бе преизбран за втори мандат като председател на „Демократи за силна България“ - Пловдив на отчетно-изборно събрание. Той ръководи местната структура от 2022 г. Визията, която Славенски представи до края на мандата включва привличане на нови членове в организацията и разгръщане на експертния им потенциал за изработване на местни и национални политики. Ръководството на ДСБ - Пловдив си постави за цел да изгради устойчив граждански формат, който да спомага дейността на политическата сила с допълнителни професионални знания и съвети. Транспортът, строителните инвестиции, разходването на публичните средства и реформите в администрацията Владимир Славенски посочи като теми, по които заедно с колегата му Йоно Чепилски ще продължат да работят. „Има още една важна кауза - преосмислянето на мястото на Альоша“, коментира още Славенски. По време на заседанието бяха анализирани и резултатите в коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ на изборите. Те бяха определени като незадоволителни, а равносметка, според членовете на ДСБ е, че политиците трябва да се обърнат към симпатизантите си.

Има ли издадено разрешение за отсичането на здравия орех в имота на бул. „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив, с каква дата е заповедта и кой я е подписал? Това питат днес кмета Костадин Димитров общинските съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“. На 17 юни кметът на район „Западен“ Тони Стойчева предотврати отсичането на дървото. „Подобни действия могат да доведат до загуба на важни за града екологични ресурси. Очакваме и отговори дали премахването на дървото е в съответствие с дендрологичното заснемане, обещано от наемателя на имота, и дали в по-нататъшното разширяване на бул. „Пещерско шосе“ ще се запазят здравите дървесни видове“, подчертават от групата съветници. В сряда вечерта жители на квартала блокираха за кратко движението по булеварда в знак на протест срещу изграждането на паркинг на общински терен пред частната болница там.

По 34 точки заседава днес Пловдивският общински съвет. Сред предложенията са Панагюрското златно съкровище да остане в Регионалния археологически музей в Пловдив, повишение на цените на таксиметровите услуги, както и обявяване на конкурс за избор на омбудсман на Пловдив. Много от обсъжданите предложения касаят продажбата на общински жилища, както и изработване на Подробни устройствени планове.

Възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) на територията на пловдивския район „Централен“, ще бъдат изплащани от утре от 8.30 ч. до 17.00 ч. в сградата на районната администрация, намираща се на ул. „Христо Г. Данов“ № 39, срещу представен документ за самоличност. Възнагражденията на членовете на СИК, които са предоставили личните си сметки, ще се изплатят по банков път.

Община Пазарджик за първи път постигна партньорство с най-голямото събитие за космонавтика у нас. Четвъртото издание на младежкия научен фестивал „Ало, Космос! Говори България“ ще се проведе на 25-ти юни в София Тех Парк. Фестивалът е насочен към изследването на космоса и има за цел да вдъхнови и запознае децата на всякаква възраст с чудесата на науката, технологиите, инженерството. 50 деца от Пазарджик ще имат възможност да се включат в научни работилници, интерактивни изложения и разговори с учени от НАСА, ЦЕРН и Българския антарктически институт. Ще бъдат разгледани въпроси за черни дупки, телепортация, квантово криптиране, пътуване във времето, клониране и живот след границите на безсмъртието. Децата ще се срещнат и с Майкъл Лопес-Алегрия - бивш американски астронавт с 10 излитания в открития космос и общо 67 часа и 40 минути, прекарани извън космически кораб.

В Регионалния археологически музей - Пловдив от 11 ч. днес ще бъде открита изложбата “Магията на Долнослав”. Тя представя находки от селищна могила Лопките, край днешното асеновградско село Долнослав, датиращи от ранния неолит до ранната бронзова епоха. Експонатите са от късната каменно-медна епоха и включват следи от археометалургична дейност, керамично и текстилно производство. Изложбата разкрива магията на древните времена чрез символи, фигурки и находки, свързани с богинята Майка.

Учение за противодействие на тероризма ще се проведе днес в Смолян. То започва след 18:00 часа, като в съвместните действия ще се отработи реална реакция на сили и средства от службите за спешно реагиране. В учението ще участват гранични полицаи, пожарникари, военни, спешни медици, доброволци от БЧК, експерти от Областната управа, както и други държавни структури и организации. По време на учението на територията на областта ще има засилено полицейско присъствие, движение на военнослужещи и военна техника, както и демонстрация на защитно и специализирано оборудване. От полицията в Смолян призовават гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на паника и невярна информация.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров