4725 зрелостници се явяват днес на втория държавен зрелостен изпит в Пловдив и областта, като повече от половината от тях са от професионалните гимназии. Най-много са избрали матурата по английски език. Следват философия, география, биология и математика. Началото на матурата и на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация бе дадено в 8:30 часа. Резултатите от всички матури ще бъдат обявени до 7 юни.

412 зрелостници в Смолянско се явяват на днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, информира за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Никола Запрянов. Те са разпределени в 54 зали в 11 училища. Ангажирани за вторите задължителни матури са 168 служебни лица. От предварително подадените заявления, само 1 не се е явил. Най-предпочетените предмети от зрелостниците в областта са английски език, философия, математика и география. Освен това, 276 абитуриенти в 14 училища се явяват на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Учениците явили се на задължителна матура по профилиращ предмет, работят по  Вариант 1, а по Вариант 10 пишат явилите се на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. На този етап изпитите в региона протичат нормално, уверява още Запрянов.

Част от пловдивските ВУЗ-ове се включват в протеста на ректорите за увеличение на заплатите на академичните работници. Днес общо 44 университети в страната няма да отворят врати в знак на протест. В Пловдив това са Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Аграрният университет. Няма да бъдат отменяни насрочените за днес изпити, уточниха от Съвета на ректорите. Според тях, отпуснатите от правителството средства са първата, но недостатъчна стъпка в правилната посока. И изразиха готовност за стъпаловидни протести.

В Пловдив кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ се затваря за моторни превозни средства от днес до 31 май. Причината за ограничението са строително-монтажни работи по проекта на ВиК-Пловдив за Южния обходен колектор, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. На среща с кмета на район „Южен“ Атанас Кунчев от фирмата изпълнител на обекта са уверили, че ще работят без прекъсване и в празничния 24 май, за да приключат в срок и движението през кръстовището да бъде възстановено. Маршрутът на автобусна линия №1 от градския транспорт е променен, като рейсовете минават по ул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“.

Катастрофа между кола и мотор стана тази сутрин на ул. „Коматевско шосе“ в Пловдив. Заради пътния инцидент движението в района бе затруднено. Според свидетели има пострадали.

От днес до сряда, 22-ри май водачите трябва да се движат с повишено внимание между 55-ти и 54-ти км на АМ „Тракия“ в посока София поради частични ремонтни дейности на настилката в активната лента, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът ще се осъществява само в изпреварващата лента. Преминаване с повишено внимание се препоръчва днес и между 60-ти и 62-ри км на АМ „Тракия“ в посока Пловдив, там също текат частични ремонтни дейности на настилката в активната и аварийната лента. Движението поетапно се осъществява само в изпреварващата лента.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева