Селскостопанското мегаизложение „АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ“ 2024 се открива официално днес в Международен панаир - Пловдив. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще пререже лентата на церемония в 11:30 ч. Тази година участват над 600 изложители от 21 държави, като ръстът на компаниите е с 10%. Силно участие имат представители от Италия, Франция, Германия, Гърция, Турция. Новите неща, които ще се видят на агрофорума, са свързани с усъвършенстване на производствата, нови научни достижения, улесняващи обработката на земята, като се набляга на електронна автоматизация и изкуствен интелект. Съпътстващата атракция Plovdiv fair street food fest ще е интересна за посетителите и изложителите. Всеки ден до събота от 10 до 15 ч. гостите на Панаира ще съпреживяват емоцията с вкусна храна и забавна програма с музика, танци, игри и викторини. На открита сцена много настроение ще създават оркестър „Виво Монтана“, Димитър  Туджаров ​- Шкумбата, младите народни певици - сестрите Ива и Велислава Костадинови, Дует „Аморе“ и др.

Българо-турският литературен клуб в Пловдив чества Международния ден на майчиния език с двудневно събитие под мотото „Възход на писмеността“. Днес от 14:00 ч. ще се проведе кръгла маса и фотоизложба „Непознатите“ в Народна библиотека „Иван Вазов“, а утре - от 17:00 ч. във фоайето на Общинския съвет ще се открие изложбата „Глаголически следи“. В нея ще бъдат показани и над 30 творби на млади таланти от Пловдив, участвали в конкурса „Българската азбука – кирилицата“. Ще има и калиграфски работилници, като всеки ще може да опита да рисува символите на писмености от различни краища на света. Ще бъде представен и документалния филм „Езикът като ДНК“, който показва отношението на грузинския народ към тяхната писменост - една от най-старите в света.

4900 лева ще е месечната заплата на кмета на Пазарджик, а увеличението за кметовете на малките населени места ще е с 12%. Решението е на Общинския съвет, който прие и бюджета на общината за 2024 г. Допълнителните разходи ще се покрият от държавната субсидия за издръжка на администрацията, която тази година е малко над 881 хиляди лева. По време на дискусиите кметът на Пазарджик Петър Куленски съобщи, че е задействана процедурата за безлихвения заем от 11 милиона лева и той скоро ще постъпи в хазната, след което припомни, че сумата ще се ползва за покриване на стари дългове на общината.

Междувременно Министерството на образованието отпусна близо 4,5 милиона лева за изграждане на физкултурни салони в Пазарджишко. С тези пари ще се финансират проектите на три училища - „Васил Друмев“ и „Васил Левски“ в града и „Отец Паисий“ в с. Говедаре. Кметът Петър Куленски коментира по този повод, че всичко за децата ще се случва в условия на пълна прозрачност.

Специализирана полицейска акция за безопасност на пътя стартира в Смолянско. Фокусът е превенцията на поведението на пешеходците и водачите. Особено внимание ще се обърне на районите с висок риск от пътни инциденти. Ще се следи за спазването на скоростните режими и недопускане на шофиране след употреба на алкохол или наркотици. От началото на годината до момента са регистрирани 4 пътнотранспортни произшествия с пострадали пешеходци в областта.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров