Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства днес на отбелязването на Деня на военния парашутист в Пловдив. На церемонията в Съвместното командване на специалните операции ще бъдат наградени военнослужещи от Специалните сили. Те ще бъдат отличени за проявен професионализъм при изпълнение на поставените им задачи. Знеполският епископ Арсений ще отслужи благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ във военното формирование. След това командосите ще демонстрират способности при изпълнение на специализирани ръкопашни техники и парашутни скокове.

========================================

Пловдивски фотограф е с обвинение от прокуратурата за блудство и порнография. Разследването е на ГДБОП. 42-годишният мъж ще отговаря пред съда затова, че през 2021 г. във вила край Пловдив е извършил действия с цел да възбуди полово желание със 7-годишно момиче, оставено от майката на детето да го гледа. Фотографът е обвиняем и за това, че на 10 октомври миналата година, в жилището му в Пловдив е държал порнографски фото и видео файлове с лица, ненавършили 18-годишна възраст. В момента мъжът е с мярка „Задържане под стража“, която може да бъде обжалвана пред въззивна инстанция.

===========================================

Пореден вандалски акт срещу автобус на градския транспорт в Пловдив. Обект на посегателството е автобус по линия № 9, като е счупено едно от страничните стъкла на превозното средство. При инцидента няма пострадали пътници. Шофьорът и кондукторът също са без наранявания, съобщава NOVA. За изминалите 12 месеца това е десетото обстрелване на рейс в града. „В сряда сутринта около 7 ч. автобусът е престоявал на последна спирка в кв. Тракия, през това време някой от съседния блок е хвърлил камък и е счупил стъклото. За няколко години на над 15 автобуса им бяха счупени стъклата точно на това място”, посочи Костадин Тотков от „Автобусни превози”-Пловдив. Той обясни още, че около автобуса не е имало хора, което значи, че вероятно е стреляно отдалече и от високо. „Шофьорът е уведомил полицията, на място органите на реда са констатирали, че ударът е направен с камък”, каза Тотков. Щетите ще възлизат на около 2500 лв. От полицията потвърдиха за случая, но извършителят на посегателстното засега не е задържан и продължава да се издирва. 

==========================================

Главен инспектор Венелин Костов застава начело на Районното управление на полицията в Стамболийски. Официалното му представяне бе направено от директора на ОД МВР - Пловдив старши комисар Георги Чергов. "Има пълната ми подкрепа да създаде свой екип и необходимата организация, с която полицейският участък да повиши ефективността си", каза директорът при представянето на новия началник. В допълнение той изрази надежда, че занапред служителите на районното управление ще успеят да покажат по-висока мотивация, дисциплина и старание в изпълнение на ежедневните задачи. Директорът гарантира пълно съдействие за кадровата обезпеченост и подобряване на материално-техническата база. Новоназначеният главен инспектор Костов досега бе началник на Трето РУ в Пловдив. Роден е през 1978 година. Има магистърска степен от Техническия университет. В системата на МВР е от 2003 година. За професионално изпълнение на служебната си дейност е награждаван многократно.

================================================

Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив ще обучава безплатно студенти в неравностойно положение, след подписано споразумение за 5-годишно сътрудничество с Община Смолян. ВУСИ е предвидило три форми на обучение – редовно, задочно и онлайн, като ще могат да кандидатстват деца на загинали или пострадали служители на МВР, както и кръгли сираци, намиращи се в затруднено материално положение. ВУСИ ще обучава и общински служители от Смолян с 50% намаление на семестриалните такси.

================================================

Общинската избирателна комисия трябва да прекрати правомощията на Георги Холянов като кмет на Ракитово. Пазарджишкият окръжен съд вече се произнесе, а решението е потвърдено и от състав на Върховния административен съд. Самият Холянов също иска правомощията му да бъдат прекратени, съобщава telemedia.bg. В края на 2022 година Общинската избирателна комисия в Ракитово прекрати правомощията на Георги Холянов. Последваха обжалвания от негова страна, което не позволи влизане в сила на решението на комисията. Така сагата стигна до Върховния административен съд, който също постанови отстраняването му. Сега на ход отново е Общинската избирателна комисия, която трябва да се произнесе с окончателно решение по казуса. Заседанието ѝ е насрочено за днес от 17:00 часа.

==================================================

В Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов, днес и утре ще се проведе национална научна конференция на тема: „Наука, просвета, държавност и модернизация в България през XIX и началото на XX век“. Научният форум е организиран по повод 185 години от рождението на проф. М. Дринов – изтъкнат български учен, обществен деец и държавник. На конференцията резултатите от своите проучвания ще изнесат както утвърдени учени, така и млади изследователи. От 18:00 часа с юбилеен концерт възпитаниците на ОУ „Проф. Марин Дринов“ ще отбележат рождението на своя патрон и 70 години от основаването на училището.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров