С архиерейска света литургия и панихида в храм „Успение на Света Богородица“ продължава днес възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола на свободата в родния му град – Карлово. В 11 часа на митинг-поклонение на площад „Васил Левски“ ще бъдат положени гирлянд на славата, венци и цветя. Отбелязването ще завърши с шествие до родната къща на Левски. Там ще бъде обявен тазгодишният носител на Наградата на местния комитет „Васил Левски“ и ще се открие тематична изложба „И в студ, и в мраз“ на карловския художник Дечко Тодоров. Почитането на годишнината в Карлово започна още вчера. На площада снощи официално слово произнесе председателят на парламента Росен Желязков. „Идеалите на Левски – Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци, са живи и до днес“, каза в словото си Росен Желязков. В подножието на паметника на Дякона се събраха стотици граждани и гости на Карлово. Възпоменателната церемония завърши със заря.

Възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата беше проведено в Пазарджик снощи. В него се включиха стотици учители, ученици и родители от училищата „Васил Левски“ и „Христо Смирненски“. Шествието завърши при паметника на Апостола с рецитал и изпълнение на детски хор. Днес във всички по-големи населени места в Пазарджишко предстоят поклонения пред паметта на Дякона Левски. 

И в Смолян 151 години от гибелта на Васил Левски ще се отбележи с факелно шествие, военни почести, конкурси и редица прояви. Факелното шествие тръгва в 18.00 ч. от читалище „Балкански просветител” в кв. Райково и ще продължи до двора на Профилираната природо-математическа гимназия „Васил Левски“ в родопския град. Днес в спортната зала на гимназията се провежда и традиционното регионално състезание „Лъвски скок“. Точно в 12.00 часа в класните стаи на училищата в Смолянска област ще звучи одата „Левски“ от Иван Вазов. От 14.00 часа група ученици от Клуб „Млади възрожденци“ ще сведе чела пред делото на Апостола с почетен караул пред паметника на Васил Левски на площад „Свобода“ в центъра на Смолян. В Регионална библиотека „Николай Вранчев“ ще бъдат наградени учениците от I до VII клас, участвали в конкурса за есе и рисунка, посветени на идеите на Левски и заслугите му за България.

И в Пловдив почитат паметта на Васил Левски с панахида в храма „Св. Св. Петър и Павел“. Поклонението пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика започва в 11.00 часа. Церемонията ще е с участието на общественици, военни и граждани и ще завърши с полагане на венци и цветя на паметника на Апостола. 

Входът на Пловдив откъм „Рогошко шосе“ се затваря за движение на пътни превозни средства от днес. Причината е стартът на дългоочаквания ремонт на пътното трасе. Първият етап обхваща участъка от табелата „Община Марица“ в посока запад – до кръстовището за траурен парк „Север“ (Рогошките гробища). За 4 месеца ремонтът трябва да приключи, като крайният срок е 19 юни. Промени в маршрута на автобусите от градския транспорт до траурния парк няма да има, а междуселищните рейсове ще минават през Войводиново и надлез „Скобелева майка“. Автомобилен достъп на собствениците ще бъде осигурен до имотите им, попадащи в обхвата на строителните дейности. Временната организация на движение е обозначена със съответните пътни знаци и указателни табели.

Бюджетът на Пазарджик за 2024-та година предстои да гласуват днес общинските съветници в града. Това ще бъде единствената точка в дневния ред за редовното заседание, което ще започне от 14:00 часа. Параметрите на финансовия документ вече са известни - Общината ще разполага общо с почти 153 млн. лева. За държавни дейности ще бъдат похарчени 109 млн., за местни - близо 43 млн. лева. Със 720 хиляди пък ще бъдат дофинансирани държавните дейности. Местната хазна очаква малко над 39 милиона лева собствени приходи и малко над 1 млн. 628 хил. от европейските програми и фондове. За тази година не се предвижда увеличение на местните данъци и такси.

Над 4,5 млн. лв. отпуска Министерството на образованието и науката за изграждане и ремонти на физкултурни салони в област Смолян, информира народният представител от листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за 22-ри Многомандатен избирателен район Михал Камбарев. Одобрените проекти за спортните съоръжения са за средните училища „Димитър Благоев“, в Доспат и „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем. По 600 хил. лв. за ремонт на физкултурниите си салони ще получат ОУ „Стою Шишков“ и  СУ „Отец Паисий“ в Смолян.

Нови физкултурни салони ще имат и три пловдивски училища - СУ “Свети Седмочисленици”; СУ “Найден Геров”; ОУ “Душо Хаджидеков”. Финансирането от държавата е в размер на малко над 5 млн. лв.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров