Огнище на птичи грип е открито в обект за отглеждане на кокошки носачки в Асеновград, където се отглеждат над 150 хиляди птици. Пробите са изпратени за изследване заради повишената смъртност в птицефермата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат Асеновград и селата Боянци и Моминско.  В 10-километровата наблюдавана зона влизат и Крумово, Ягодово, Садово, Руен, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково. За ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение се предприема умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици във фермата. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на птици, продукти, фураж и транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Издадоха предписания след проверки на язовири в Пазарджишко. Областният щаб за защита при бедствия набеляза мерки срещу наводнения, след като бяха представени доклади пред областния управител Валентина Кайтазова за сезона на пролетното пълноводие. Язовирите в област Пазарджик са общо 99. Извършени са 107 проверки на техническото и експлоатационното им състояние. Националната електрическа компания стопанисва няколко големи язовира: „Батак“, „Белмекен“, „Чаира“, „Голям Беглик“, „Беглика“, „Тошков чарк“, „Широка поляна“. Извършва се ежедневно измерване на водното ниво на всички водохранилища и се поддържат съответните безопасни обеми. „Напоителни системи“ стопанисват язовирите „Тополница“, “Малка Мътница“ и „Виноградец“. Извършена е проверка на участъците от защитните диги и е осигурена проводимостта на реките, стопанисвани от дружеството. 60 са язовирите, стопанисвани от общините в Пазарджишко. След извършените проверки основните констатирани неизправности са свързани с наличието на дървесна и храстовидна растителност по откосите на язовирните стени и неизправни основни изпускатели. На собствениците са дадени предписания за отстраняването им.

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските градове Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели и изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. Екипът на аеропорта представи перспективите за неговото развитие, както и пътят за откриване на нови линии. Той запозна гостите с дейността на Фонда за развитие на летище Пловдив, чрез който се набират средства за стимулиране за авиокомпаниите. Предложенията са за директни полети от Пловдив до Милано и Рим. Роберто Санторели представи паневропейския интермодален проект Италия – България, който развива изграждането на мрежа с център Мантуа в Италия и Тракия Икономическа Зона в България. Летище Пловдив също ще се присъедини към този важен проект. Преди дни се проведе среща и с българската общност във Виена, която се обединява в петиция за директни полети от Пловдив до австрийската столица.

Тридневен регионален форум на Южен централен регион започва днес в Смолян. Той е по  националната програма „Иновации в действие“ и е на тема „Иновативни днес – успешни утре“. Основната цел на форума е създаването на професионални учещи се тематични общности между иновативните училищата, в които се споделят добри образователни практики, генерират се нови идеи и продукти. Участници в конференцията са педагогически специалисти, експерти, ученици, представители на висши училища и научни институти, общественици и родители от Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Пазарджик и София.

Община Смолян пусна допитване сред гражданите, които трябва да изберат гостуващите изпълнители за предстоящия празник на града през юни. Интернет анкетата във Фейсбук ще бъде активна до 17:00 ч. на 21 април. Жителите на Смолян имат възможност да изкажат предпочитанията си към предложените певци: Софи Маринова, Миро, Галена, Меди, оркестър „Канарите“ и Михаела Маринова. Кметът Николай Мелемов заяви, че ще се съобрази с резултатите от анкетата и ще покани онзи, събрал най-много гласове.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров