7770 гласа е "тежестта" на едно депутатско място от Пловдив. В областта тя е още по-ниска. Всеки народен представител е избран с гласовете на по-малко от 6500 избиратели. Жителите на Пловдив и региона ще имат общо 23-ма представители в новото 50-то Народно събрание. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално разпределението на мандатите в българския парламент. ГЕРБ-СДС вкарва четирима народни представители от Пловдив. След водача на листата Бойко Борисов, депутати от партията ще са още Даниела Дженева - художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“, бившият шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев и Деница Николова - заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустроуството в две правителства на ГЕРБ. От Пловдив-област партията на Борисов в Народното събрание влизат трима депутати - Цвета Караянчева, Младен Шишков и д-р Иван Червенков. Четирима депутати в 50-я Парламент вкарва „Възраждане“. От пловдивската листа това са водачът ѝ Ангел Георгиев и Емил Янков, а от 17-ти МИР - Кръстьо Врачев и Димитър Гюрев. ПП-ДБ ще има 3-ма представители от Пловдив в новото Народно събрание. Това са досегашните депутати Манол Пейков, Йордан Иванов и Стою Стоев, а от Пловдив-област - само един - Катя Панева. Двама представители - по един от града и областта, ще има БСП. Това са Иван Петков и Веска Ненчева. От „Величие“ влизат водачът на листата Николай Марков и Дарин Георгиев. ИТН също вкарва 2-ма депутати - Танер Тюркоглу и Станислав Балабанов. ДПС също е с 2 депутатски места, но само в Пловдив-област - Рамадан Аталай и Ердуан Мехмед.

Събитията днес показват трайната и непроменима национална психология. Когато идват нашественици, по-умните се потапят в блатото и дишат с тръстикови сламки. Нашата земя на кръстопът, все някой я гази!“ Думите са на известния пловдивски писател, журналист и драматург Александър Секулов, тазгодишният носител на националната награда за литература „Христо Г. Данов“. „Изморен съм от идеологии и псевдо революции“, признава още Александър Секулов. Пропагандата, според него, ни облъчва като радиация днес.

Поредната Седмица на отворените врати започва в Специализираната болница за лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Никола Пенчев“ в Пазарджик. Там от днес до петък, 21 юни ще се провеждат безплатни скринингови прегледи за туберкулоза. Кампанията се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. На всеки, дошъл да се изследва, ще се предлага анкета и консултации. На хората в риск ще се извършват допълнителни прегледи.

Предвижда се осигуряване на заетост за общо 104 безработни лица в област Смолян при пълен работен ден за четири месеца и 20 дни. Това става ясно от провелото се заседание на Областната комисия по заетост. Териториалният обхват на заложените дейности е в 61 населени места в региона. По програмата за област Смолян за това ще бъдат похарчени малко над 553 000 лева. Освен финансовия ресурс по програмата, в заявените формуляри от работодателите е депозиран принос на обща стойност от 10 280 лв., който ще се ползва за работно облекло, предпазни средства, както и социални придобивки.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева