В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който пишат днес зрелостниците на матурата по български език и литература. Тя започна в 8.30 ч. и ще продължи 4 астрономически часа. В Пловдив и областта изпитът се провежда в 386 зали на 69 училища. Допуснати са 4563-ма дванадесетокласници от общо 74 училища от Пловдив и региона. Монтирани са камери във всяка изпитна зала, потвърдиха от Регионалното управление на образованието, където също ще работи център за наблюдение. Недопуснати са 293-ма ученици заради слаб успех. Новото тази година е, че на матурите могат да се явят отново и завършилите миналата година, които искат да повишат оценките си по български език и литература, нужни им за кандидатстване във висшите учебни заведения.

В 35 училища от област Пазарджик се проведат държавни зрелостни изпити, съобщават от Регионалното управление по образованието. Днес е първата задължителна матура - по български език и литература, на която се явяват 1783 души, сред които 8 - със специални образователни потребности.

В 21 училища и 69 зали в област Смолян се провежда днес държавен зрелостен изпит по български език и литература, информира за Дарик Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието. Общо 672-ма зрелостници пишат по Вариант №15 за въпрос 41, който бе изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката. 21 ученика не са се явили на изпит, въпреки предварително подадените заявки. 217 души педагогически и непедагогически персонал са ангажирани с провеждането на изпита. Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Мъжът, който се барикадира в дома си в Пловдив се предаде. Бившият полицай Венцислав Караджов се затвори у дома си, с подозрения, че е въоръжен, а до преди това беше под домашен арест за убийството на родителите си през 2016 г. По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали. Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни вещества, каквито подозрения имаше в началото на кризата. Вчера Върховният касационен съд е потвърдил присъдата от доживотен затвор за бившия служител на МВР. Предполага се, че това е причината Караджов да се укрие в дома си, недопускайки полицаите да влязат, за да го отведат в затвора, където ще излежава присъдата си. Районът около къщата беше отцепен от силите на реда. На мястото бяха изпратени екипи на жандармерията, както и криминални психолози, които се опитваха да убедят бившия полицай да се предаде. Припомняме, че 2016 г. Караджов беше обвинен за това, че е убил родителите си в къщата им в пловдивския квартал „Христо Смирненски“. Като основен мотив разследващит сочеха имотни спорове. Караджов и до момента отрича да е извършителят и смята, че е несправедливо осъден. Преди окончателната присъда, ВКС е връщал делото за повторно разглеждане. 

ПРЕДИЗБОРНИ ИНФОРМАЦИИ:

Има 5 основни политики, които ИТН ще отстоява и те са абсолютно ясни! Това заяви пред Дарик водачът на листите в 16 и 17 МИР в Пловдив и областта Станислав Балабанов. Това са ограничаване тегленето на нов държавен дълг, предоговаряне на Зелената сделка, приемането на страната ни в Шенген по суша, експулсиране на незаконните мигранти и премахване на вредните поправки в конституцията. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пристига утре в Пловдив за среща с жителите от града и областта. Срещата ще бъде от 17.00 часа тази събота - 18 май - в залата на спортен комплекс С.И.Л.А. и е отворена за всички желаещи.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова