Безплатни прегледи на сърцето ще проведе Клиниката по кардиология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив по повод Световния ден за борба с хипертонията. Световната здравна кампания „Май месец за мерене“ се провежда и в България. Началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов и неговият екип ще преглеждат днес в кабинет №11 на Клиниката на бул. „Пещерско шосе“ 66 с предварително записан час на тел.: 032/ 602-377. Безплатно измерване на артериалното налягане ще има и пред община Пловдив днес и в събота от 10 до 16 часа. Хората ще бъдат запознати с рисковете от хипертонията, като получат съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологичната клиника са с това придружаващо заболяване. Тревожно е, че една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. Само 40% от тези, които я лекуват, успяват да достигнат нормални стойности на артериалното налягане.

=====================================

Временно преустановяват набирането на кандидатури по проекта за чист въздух в Пловдив, като заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища ще спрат да се приемат след 31 май, съобщиха от общината. Причината е стартиране на процедурата за новия програмен период, в който ще има нов ред и нов вид отоплителни устройства. Декларации за новата програма ще могат да се подават след месец октомври, като гражданите ще могат да кандидатстват за термопомпи, климатици клас А, котли и камини на пелети или дървен чипс. Пилотно в програмата ще могат да участват и „енергийно бедни домакинства“, в които ще  се монтират 4 kW фотоволтаични системи. По новата процедура опцията за газифициране на домакинствата няма да бъде допустима.

==========================================

С нови карти за достъп в Стария Пловдив ще влизат живеещите там. Общината предвижда и промени в наредбата за паркиране в района. В търсене на трайно решение на проблема с многото автомобили в архитектурния резерват се предлага по ул. „Съборна“ – от бариерата до Градската художествена галерия, да бъдат обособени 40 – 50 паркоместа, част от които хотелиери и ресторантьори да могат да купуват в режим „служебен абонамент“, за да се използват от техни клиенти. Предлагат се също платени места на паркинга на АМТИИ и от северната страна в района на Балабановата къща. Според проекта живеещите в Стария град ще се възползват от реда, който се прилага и в квартал „Капана“. За спедитори, таксита и линейки режимът ще е свободен. Всички правоимащи ще бъдат поканени в едномесечен срок да си издадат нови карти с логото на общината, след което старите няма да са валидни. По този начин ще отпаднат и съмненията за така нареченото „клониране“ на карти.

=======================================

В Златоград свикват референдум за това къде да се намира общинския пазар. Решението на местния парламент за провеждането на допитването е взето с пълно единодушие на провелото се във вторник заседание, а предложението е постъпило от инициативен комитет. Референдумът е насочено за 9 юли. "Разчитам на разумен и конструктивен диалог между всички заинтересовани, защото това е ангажиментът ни към хората", коментира кметът на Златоград Мирослав Янчев. Предложение за построяване на нов пазар и теглене на кредит за целта бе внесено преди месеци от градоначалника на родопския град, но тогава то не срещна разбиране в Общинския съвет.

============================================

Общо 9225 лева са събрани по време на традиционната кампания в помощ на деца сираци, проведен в град Сърница, съобщи кметът Неби Бозов. Сумата ще бъде разпределена между 15 подрастващи до 18-годишна възраст от трите населени места на родопската община - Сърница, Побит камък и Медени поляни. Всяко дете ще получи еднократно по 615 лева. Акцията се провежда периодично, като обикновено е посветена на някой от големите мюсюлмански празници. На площада пред сградата на общината се организира базар за продажба на вещи, опаковани храни и други. Неби Бозов изказа искрени благодарности към всички дарители, които са се отзовали и са се включили в благотворителната кампания.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров