В Пловдив участъкът на ул. „Даме Груев“ от надлез „Родопи” до ул. „Братя Бъкстон” се затваря за движение от днес, за да бъде положен износващият пласт асфалт. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” напомнят, че улицата остава затворена до ул. „Охрид”, включително кръстовищата с „Пере Тошев” и „Тодор Александров”. До петък се очаква целият път да бъде асфалтиран, а в събота движението да е напълно възстановено. Дотогава маршрутът на автобусна линия №37 ще е променен, като рейсовете минават по бул. „Христо Ботев” и ул. „Македония“.

============================================

Поради лошо техническо състояние на сградата, обособена за приемна на Дирекция „Социално подпомагане“ в пловдивския район „Източен“ на ул. „Ландос“ № 14, там няма да се приемат документи на граждани. От днес заявления-декларации за социално подпомагане ще се осъществява временно на бул. „Руски“ 13, ет. 1, стая № 11, съобщават от ведомството.

======================================

Пловдивски огнеборец спаси костенурка, бягаща от пожар край село Чоба. Иван Тотев е част от екипа, който гаси огнената стихия. Малко по-късно надежда за живот в прегръдката му намира и малко зайче. През уикенда звената на пожарната в страната са реагирали на над 240 сигнала за запалени сухи треви. Статистиката показва, че сред най-честите причини за възникването на тези пожари са небрежността при боравене с открит огън и умишлените действия, затова от Пожарната призовават за отговорност.

===================================

Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпусна средства на две села в област Смолян за пълната подмяна на водопроводната им мрежа. Финансирани са вторите етапи за рехабилитация на тръбопроводите в с. Богутево, общ. Чепеларе и с. Елховец, общ. Рудозем. За Богутево са осигурени 451 466 лв. без ДДС, а за Елховец 1 млн. 503 хил. лв. без ДДС. Строително - монтажните работи в рудоземското село вече са стартирали и се очаква те да продължат до края на месец ноември. В Богутево ще бъдат завършени оставащите два клона от общо 4.

==========================================

В навечерието на деня на будителите Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив ще проведе поредната среща от инициативата „МГ открива...“, в която ученици и преподаватели ще поговорят за книгите и следите в историята. Писателят Тодор Костадинов и „Будител на годината 2021“ Стефан Пеев ще се срещнат с учениците днес от 12.00 часа. Писателят Тодор Костадинов е автор на пет книги, а Стефан Пеев е човекът, който дигитализира първия в България почерк на историческа личност, този на Васил Левски. Срещата е и поредната от инициативата на гимназията да представя настоящите с успелите си възпитаници.

======================================

Рекорден брой участници от София, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Батак, Панагюрище, Велинград, Дорково, Костандово, Ракитово и др. се включиха в десетото юбилейно издание на лекоатлетическия маратон Ремово - Блатца - Ракитово, който се организира по повод 111 години от края на Балканската война. Специални гости на спортното събитие бяха многократната шампионка по спортна стрелба и общественик, единствената жена от новата българска история със звание генерал - майор от системата на МВР Нонка Матова и шампионът - маратонец Шабан Мустафа. Маратонецът от Сунгурларе се включи в бягането на 10 км. като мотиватор и очаквано, го спечели. Бяганията тази година бяха на дистанции 5, 10 и 30 км., като най-многобройни бяха участниците на късата дистанция.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчев и Петър Тодоров