Очакваме тежки компроматни войни по време на предизборната кампания. Ние обаче ще се стремим да не влизаме в техния тон“, заяви в Пловдив съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков. Заедно с другият съпредседател на партията Асен Василев, бившият премиер акад. Николай Денков и пловдивският депутат Никола Минчев те се срещнаха снощи с пловдивчани на Римския стадион в града. Според Петков е важно да чуят мнението на хората за проблемите, които ги вълнуват. Той обясни, че е било грешка да повярват на ГЕРБ, че са готови да направят заедно необходимите реформи. Асен Василев посочи, че в следващия парламент ПП не очаква подкрепа от ГЕРБ, тъй като тя вече е изчерпана и заяви, че коалиция с тях няма как да бъде сформирана след вота. От ПП подчертаха, че не се притесняват от скандала с митниците и контрабандата, пудела и пачките, тъй като според тях това е едно „спретнато активно мероприятие“ без доказателства.

Кирил Ташев е новият лидер на местната организация на „Да, България“ в Пловдив. Досегашният председател Веселина Александрова, която е общински съветник от групата на ПП-ДБ в местния парламент, предава ръководния пост в партията след 7 години на тази позиция. Освен нов председател, пловдивската структура на „Да, България“ има и нов състав на Изпълнителния съвет - Дилиян Манолов, Димитър Нанев, Димитър Згуров, Донка Дойчева - Попова, Ивайло Вантулев и Милена Илиева - Сапунова.

В Пловдив днес на паркинга на зала Колодрума представят 12-метровия електрически автобус Iveco E-way, съобщиха от общината. Iveco Bus са сред водещите производители на автобуси в Европа, като превозните им средства са подходящи за екологично чисто обслужване на градски транспортни линии. На представянето ще присъстват зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов, представители на фирмата.

В Пазарджик отбелязват с изложба Деня на българската конституция. Съдът в града чества и 145 години от създаването си. 16 април е Денят на българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция. По този случай Окръжен съд – Пазарджик организира изложба на картини, която е подредена в Съдебната палата. Експозицията под надслов "Вселена от чувства: да преоткрием изкуството!" е разположена на II-рия и III-тия етаж, а картините са рисувани от ученици от СУ "Георги Брегов".

Фондация „Надеждата на Пазарджик“ и Сдружение на частните предприемачи и работодатели обявяват прием на заявления за отпускане на стипендии на талантливи деца и младежи. Кандидатите трябва да са жители на общината и да покажат документи и снимки от техни постижения. С предимство ще бъдат успехите в сферата на образованието, науката и техниката. Общият брой на отличените до момента деца е 65, а колективните награди са 5. Подкрепата за младежите във финансово отношение досега възлиза на 26 700 лв.

24 деца от VII клас при СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян се обучаваха в тазгодишната Детска полицейска академия. Със стрелба с малокалибрено оръжие завърши обучението на участниците от превантивната програма. Учениците получиха дипломи за успешно завършване на академията, връчени от заместник директора на Областната дирекция - комисар Мирослав Христев. Той поздрави децата и им пожела да бъдат все така целеустремени, като добави, че се надява част от тях да се  реализират професионално в редиците на МВР. На финала е организирано и посещение в Академията на МВР в София. Децата ще разгледат музея на вътрешното министерство, кабинетите на експертите от научно-техническата лаборатория, ще имат възможност да разиграят примерно съдебно дело в специална обучителна зала. Ще видят и в каква атмосфера се обучават бъдещите служители на МВР.

Слyжитeли oт oбщинa Cмoлян почистваха от боклуци района около Смолянските езера. Сред отпадъците бяха открити памперси, бутилки, чашки от кафе, кутии от цигари, мокри кърпички, автомобилни гуми, плочки от ремонтни дейности, опаковки, чантички и други боклуци. Общината почиства обществените места, но гражданите също имат задължение да използват предназначените за отпадъци места. Служители на администрацията ще почистват и други райони в града, които са замърсени. Традиционната кампания за пролетно почистване на Община Смолян продължава до 20 април. Инициативата е под мотото „Смолян – зелен и чист“.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров