Жалбата на ПП „Глас народен” срещу решението на Общинската избирателна комисия от 30 ноември, свързано със състава на новия Общински съвет на Пловдив, ще бъде разгледана на заседание на Административния съд. Общинската комисия трябва да представи  заверен препис на цялата административна преписка, на база на която е взела решение за състава на местния парламент след първия тур на изборите, включително и заверени преписи на протоколите на секционните избирателни комисии (СИК).  Изборните резултати се оспорват от кандидата за кмет и водач на листата за общински съветници на ПП "Глас народен" адв. Юлияна Рангелова. Ако има разминаване в изборните книжа и решението на ОИК, то съдът може да обяви избора за недействителен или да поиска ново решение, съобразено с актуалните гласове от вота. 

===========================

Междинно депо за отпадъци и ново видеонаблюдение ще бъдат изградени в пловдивския район „Източен“. Това заяви пред държавното радио новият кмет на района Емил Русинов. „Стратегията за промяна на сметосъбирането предвижда на междинното депо да се събира сметта, тъй като сега машините бездейстгват, докато камионите извозват боклука на големи разстояния“, уточни районният кмет. „Камери с висока резолюция ще бъдат поставени на местата, където се формират нерегламентирани сметища. Така ще стане ясно кой изхвърля боклуците. Те не са само от жителите на „Столипиново“, има и промишлени отпадъци“, разясни Емил Русинов. Планирано е видеонаблюдение да има и в подлезите, където са чести проявите на вандализъм. „Има много готови инфраструктурни проекти, по които администрацията работи“, посочи той и подчерта, че ще има приемственост като благодари на предишния районен кмет Иван Стоянов, който сега е общински съветник. След реконструкцията на улиците „Славянска“ и „Богомил“ в участъка до ул. „Лев Толстой“ ще се изгради нова ВиК-мрежа, ще се премахнат паветата и ще има нови тротоари. Новият кмет подчерта, че ще се изгради чисто нова улица „Георги Странски“, за която вече е осигурено финансиране. Тя ще се простира от ул. „Ген. Радко Димитриев“ до бул. „Санкт Петербург“ и ще улесни трафика в района, допълни Русинов. Облагородяването на зелените площи и разширяването на детските ясли и градини също е сред приоритетите на новия районен кмет, който досега е бил три мандата общински съветник от ГЕРБ. 

====================================

Екатерина Петрова е новият  председател на Общински съвет – Чепеларе. Тя бе избрана по време на тържествената сесия с гласовете на 8 от 13 общински съветника, а кандидатурата на Анета Пашалиева получи 5 гласа в своя подкрепа. Петрова е представител на “Левицата”. В състава на Общински съвет – Чепеларе влизат 2-ма представители на “БСП за България”, ГЕРБ е представена от 6 общински съветници, “Левицата” с двама и един от “Продължаваме промяната - Демократична България”. На свиканото от областния управител на област Смолян Захари Сираков първо заседание,  клетва положи преизбраният кмет на община Чепеларе Боран Хаджиев и кметовете на селата Богутево, Павелско, Хвойна и Забърдо.

=====================================

Млад шофьор помете паркирани коли в Пловдив, съобщава NOVA. Той е самокатастрофирал. Ударил се е в паркирана кола, после в контейнер за боклук и накрая в бус и такси. Инцидентът е станал в район „Тракия” на бул. „Освобождение” малко преди полунощ. По разказ на очевидци в колата са пътували трима младежи на възраст не повече от 20 години. Според тях причината за инцидента е несъобразена скорост. На място са пристигнали три екипа на полицията. Шофьорът е заявил пред разследващите, че е карал с не повече от 60 км/ч.

Тежък пътен инцидент стана тази сутрин в Пловдив на бул. „Христо Ботев“ точно до Военна болница. Според преминаващи оттам шофьори ударът е бил сериозен. Образувало се е голямо задръстване, като движението в посока Сточна гара е затруднено. От „Пътна полиция“ регулират трафика.

Две тежки катастрофи на магистрала „Тракия“ в посока София станаха снощи в района на 156 км. Ударили са се три камиона и линейка. Няма тежко пострадали или загинали, но е ранен лекар от Спешна помощ, който е с леки охлузвания. Движението по автомагистралата бе затруднено за часове, а трафикът се пренасочваше по обходен маршрут.


========================================

Благотворителна акция в помощ на деца без родители, проведена в Сърница, събра 26 000 лева. Събитието е част от инициативата на Главното мюфтийство Седмица на сираците и се провежда в навечерието на големи празници. Сумата ще бъде разпределена между осиротели деца от цялата страна. Поредното издание на акцията протече с базар. В него се включиха със сувенири и домашно приготвени лакомства хора от цялата община, а в продажбата участваха и деца. Към приходите от базара са прибавени и дарения от касичките в трите мюсюлмански настоятелства. Очаква се до дни да бъде оповестено колко сираци ще бъдат подпомогнати с благотворителната инициатива.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров