Новото управление на Пловдив ще търси начини за увеличаване на приходната част в общинския бюджет. Това заяви пред bTV кметът на града Костадин Димитров. Той уточни, че екипът му ще изпълни обещаното по време на предизборната кампания и местните данъци и такси в Пловдив няма да се вдигат. „По-скоро ще търсим начин да има бюджет с реална приходна част и възможност за финансиране на част от проектите и с държавни средства“, каза още новият кмет на Пловдив и областен лидер на ГЕРБ.

Окончателно решение дали футболната среща България – Унгария ще се играе на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив се очаква да бъде взето днес. „В петък получихме писмо от изпълнителя, според който, стадионът е опасен. На база на тези два факта, и на това, че БФС закъсня с подаването на тяхното заявление, взехме това решение“. Това коментира пред БНТ кметът на Пловдив Костадин Димитров. „Ние работим на база документация и фактология, а не на базата на принуда“, уточни още той. Привържениците на водещи футболни клубове у нас готвят масови демонстрации в Пловдив на 16 ноември, за когато е насрочена европейската квалификация с Унгария.

Адвокатът по спортно право Георги Градев излезе с публикация в социалните мрежи относно предстоящия мач между България и Унгария, като отново заяви, че той няма да се проведе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, а вината за това е на заместник-изпълнителния директор на Българския футболен съюз Христо Запрянов и техническия директор на централата Георги Иванов - Гонзо. Подробности по темата може да четете на сайта dsport.bg

=============================

Близки на жестоко убитите Димитър от Цалапица и Ангел от Пазарджик се обединиха в протест в търсенето на справедливост. За около два часа роднини и приятели на загубилите твърде рано живота си младежи блокираха снощи пътя Пловдив-Пазарджик при кръговото на Орта Хан.

===============================

Днес ще стане ясно името на новия председател на Общинския съвет в Смолян, като вероятността този път да не е от управляващата партия - ГЕРБ е голяма. Тържественото заседание на местния парламент е насрочено за 13:00 ч. в Сесийната зала на общината. На него клетва ще положат новоизбраните общински съветници, кметове на населени места и кметът на града Николай Мелемов, който ще встъпи в длъжност за четвърти мандат. С най-много общински съветници - 8, разполага ГЕРБ, но те са крайно недостатъчни за мнозинство от 29-членния състав на местния парламент. По 5-ма представители имат ПП "Движение Нашият град", Местната коалиция "Новото време" - КРОС и “Продължаваме промяната - Демократична България”. ДПС са с 4 мандата, а "БСП за България" с два. Предполага се, че председателския пост ще бъде за една от формациите, която обещае твърда подкрепа за екипа на Николай Мелемов, чийто състав най-вероятно също ще претърпи трансформации.

Тържествените заседания на общинските съвети във Велинград и Ракитово, по време на които новоизбраните кметове и съветници в двете общини ще встъпят официално в длъжност, ще се проведат днес. Сесията в Ракитово e от 11:00 часа, а във Велинград е насрочена за 13:00 часа. Те ще бъдат открити от областната управителка на Пазарджик Валентина Кайтазова. И в двата града бяха преизбрани досегашните кметове - Костадин Коев от ГЕРБ и Георги Холянов, издигнат от БЗНС. Във Велинград Общинският съвет е от 29 души, като ГЕРБ запази своите 11 места и за новия мандат. Местната коалиция ССД-БЗНС има петима представители, ДПС и ИТН - по 4, двама са от „Земеделски народен съюз, по един - от „Продължаваме промяната-Демократична България“, Местната коалиция „Левицата/ЗС „Александър Стамболийски“, ВМРО-БНД. Общинският съвет в Ракитово е от 17 души, като мандати в него спечелиха пет политически сили. 7 от тях са за БЗНС, по 3 - за ДПС и ИТН, по 2 - за БСП и „Евророма“.

===========================================

В Пловдив участъкът на ул. „Христо Г. Данов” между ул. „Бетовен” и бул. „Руски” се затваря за движение от днес до края на годината, информират от ОП „Организация и контрол на транспорта”. Това се налага заради реконструкцията на Дондуковата градина. Като част от проекта предстои изграждането на нови бордюри, тротоари и улично осветление, уточняват от администрацията на общината.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров