С официална церемония и водосвет, Клиниката по урология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив бе открита след пълен ремонт. Обновяването е част от стратегическия план на ръководството за реновация на всички клинични звена в болницата. Проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение, подчерта, че УМБАЛ “Свети Георги” е на първо място по приходи като болница, без просрочени задължения. В момента в нея се реализират проекти за над 72 милиона лева, за да се осигурят все по-добри условия за дейността на медицинските специалисти, администрацията и студентите. Цялостният ремонт на Клиниката по урология струва почти 1 млн. 700 хил. лв. без ДДС. Направени са подобрения във водопроводната инсталация, санитарните помещения, електроинсталацията и отоплението, вентилацията и климатизацията. Клиниката по урология е една от водещите в страната, известна с лечението на сложни случаи и със своя млад екип от изключителни лекари и медицински специалисти.

Записването за кандидатстудентската кампания в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ започна. Кандидатите, които ще полагат изпити, могат да се запишат до 20 юни в Спортната зала на университета. За някои специалности документи ще се приемат и в сградата на Физико-технологичния факултет в Смолян. Кандидатите, които се явяват само с оценки от Държавни зрелостни изпити, могат да се запишат до 28 юни. Кандидатстудентските изпити ще се проведат между 23 и 27 юни. Информация за местоположението на изпитите ще бъде публикувана в сайта на университета и на информационни табла пред Ректората и Новата сграда. Изпитите за проверка на говорните и комуникативните способности ще се провеждат до 4 юли, както на място, така и онлайн. Изпитът за специалността „Актьорство за драматичен театър“ ще се проведе в три кръга през септември.

„Зелени пaтрули“ ще следят за чистотата в Пазарджик, както и за други нередности. Това е една от идеите, които ръководството на местната община смята да приложи, каза кметът Петър Куленски. Градът ще бъде разделен на 8 зони, за всяка от които ще има по един отговорник. Той ще следи здрави ли са контейнерите за смет, редовно ли се изсипват, изхвърлят ли се отпадъци около тях или на други нерегламентирани места. Предвижда се в помощ на „зелените патрули“ да има граждани доброволци.

Четири отделения на МБАЛ-Пазарджик вече разполагат с модерни хидравлични носилки, проходилки и инвалидни колички, както и медицински консумативи от Швейцария. Те са  част от поредното дарение, което изпрати за лечебното заведение директорът на Инситута по анатомия към Университета в Берн проф. д-р Валентин Джонов. То ще се използва във всички звена на болницата. Ръководството на  МБАЛ-Пазарджик благодари на проф. Джонов, че продължава да подпомага работата на медиците.

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ организира благотворителен концерт в помощ на певицата Златина Узунова. Тя е диагностицирана с онкологично заболяване и в момента е на лечение в клиниката в Панагюрище. „Нека ѝ подадем ръка и я подкрепим в борбата с тежкото заболяване“, призоват от ансамбъла. В концерта, който ще състои на 19 юни в Родопския драматичен театър, участие ще вземат Фолклорен ансамбъл „Родопа“, оркестър „101 Каба гайди“, Танцова формация „Зареница“, Октет „Кенов“, Детски танцов състав „Орфей“, Гайдарска формация „Апостол Кисьов“ и Иванка Шекерова. Онези, които не могат да присъстват, но искат да помогнат, могат да го направят и с дарения по сметката на Златина Росенова Узунова, която е публикувана на сайта ни darik.bg.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров