Благодаря на десетките хиляди хора, които ми повярваха и ми повериха парите си, времето си, ентусиазма си, стремежа си да покажем един на друг – а следователно и на света – по-доброто, по-чистото си лице. Тази награда е за всички тях. Това написа в личния си профил във Фейсбук Манол Пейков, по повод приза "Мъж на годината". 78% от гласувалите подкрепиха номинацията на пловдивския общественик заради активната му доброволческа дейност. Церемонията се проведе снощи.

==========================================

Протести срещу полицейския произвол започват днес от Българската асоциация на заведенията. Те са под надслов „Няма да търпим“. Острата реакция на бизнеса идва след случая, при който клиенти на пловдивска дискотека бяха събличани голи и обискирани за наркотици публично. От 11:30 ч. пред Областната дирекция на МВР в Пловдив недоволните от действията на полицията ще се съберат, за да поискат оставките на вътрешния министър, главния секретар на МВР и началника на пловдивската полиция. От Прокуратурата започнаха проверка по случая, като се очаква до месец да стане ясно имало ли е превишаване на права от страна на униформените при акцията от нощта на 6 май. В нея беше открита една цигара марихуана.

Надзирателите в затворите също излязоха на протест. Те искат по-добри условия на труд и повишаване на заплатите им с 20%. В Пловдив около 40 човека се събраха сутринта пред кафенето на затвора, за да изразят исканията си. В недоволството се включват и служителите в следствените арести, които настояват за връщане на 24-часовите смени на работа. От Синдиката на служителите в затворите посочват, че са нарушени правата им. Те протестират срещу заявените от министерството строги мерки за икономии, зачестяващите случаи на агресия от страна на затворниците към персонала и неизпълнението на ангажименти от предишни договорки с държавата. Надзирателите са категорични, че ако от властта до 10 дни не се вслушат в исканията им, ще излязат на по-мащабен национален протест в София.

Работещи в Пазарджишкия затвор също се присъединяват към протеста, организиран от синдикатите на служителите на затворите. Проявата им ще бъде с мълчаливо присъствие.

==============================

Учениците от XII „в“ клас от паралелка „Съдебна администрация“ при Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик ще разиграят днес възстановка на съдебен процес. След това ще се проведе тържествено връчване на удостоверенията им за успешно завършване на практиката им в Окръжния съд. Производствена практика предстои и с гимназисти от XI клас на гимназията. Те ще могат да научат повече за работата на правораздавателната система през юли.нЦелта е да бъдат обогатени познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България и да се развият компетентности за придобиване на квалификация по професията.

Президентът на световната федерация по спортен риболов проф. Уго Клаудио Матеоли откри Световното първенство в Девин. В надпреварите участие ще вземат отбори от 17 държави, между които Украйна и Монголия. Между официалните гости бяха още Барбара Дуранте - генерален секретар на Световната федерация по риболовни спортове. Поздравителен адрес бе изпратен и от Весела Лечева - министър на младежта и спорта.

Пивки вина и вкусна храна ще има на тридневното „Дефиле вино и гурме“. Деветото издание на фестивала започва днес в Стария Пловдив и ще продължи до неделя. В 12:30 ч. ще тръгне шествие от пл. „Стефан Стамболов“, съпроводено от Бог Дионис, ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“. В 13 ч. в началото на Стария град, на ул. „Съборна“ ще се даде старт на винените и гурме дегустации. Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина. 68 са участниците в „дефилето“ тази година. Всички те са разположени в 17 от къщите в Стария Пловдив.

С множество атракции под земята се открива днес единственият по рода си на Балканите подземен минен музей в Мадан. През почивните дни предстои и празникът „Дни на маданския кристал“, посветен на емблематичните за района красиви и уникални кристали, открити на стотици метри под земята. Церемонията по откриването е днес от 15:00 часа, като се очаква на нея да присъства и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Шишков. „Идеята за откриването на музея се роди преди години, за да пресъздадем работата и препитанието на миньорите, и така да развиевм миния туризъм в региона. За целта разработихме общо 4 дестинации“, коментира кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Информации на Димитър Панев, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров