След изборите на 9 юни няма да има кардинална промяна в политическата картина в парламента. Това прогнозира в интервю за Дарик лидерът на МЕЧ и бивш спортен министър Радостин Василев, който смята, че партията му има шанс да бъде част от новото Народно събрание. ИТН може и да не прескочи 4-процентовата бариера, а левите коалиции нямат никакъв шанс, коментира още той. Василев заяви, че не се срамува от нищо, което е направил до момента в политическата си кариера. Готов съм да се подложа на детектор на лъжата, но съм сигурен, че никой от лидерите на другите политически партии няма да седне до мен,  каза още той. Тази събота - 13 април - МЕЧ открива официално централа в Пловдив на ул. "Ибър" 22.  Партията целенасочено създава местни структури в цялата страна и ще участва със свои листи, както на европейските, така и на извънредните парламентарни избори в началото на юни. В Пловдив област местни структури вече действат в 7 общини.

Международен онлайн форум в подкрепа на паметника Альоша се е провел с участието на 17 държави, съобщават от пловдивската организация на БСП. Във форума е взел участие и народният представител Иван Петков. Целта е създаване на широко обществено движение за съхранение на паметниците на воини от Руско-турската война и Втората световна война. Сред организаторите е и Асамблеята на народите от Евразия. В тричасовата среща са участвали и депутатите Борислав Гуцанов и Ирена Анастасова, както и зам.-председателят на Общинския съвет в Пловдив Илия Гатев.  

Днес и утре - 12-13 април, Пловдив е домакин на Национална интердисциплинарна олимпиада „Знам и мога“ за учениците от IV клас. Тази олимпиада е инициатива на Министерството на образованието и науката и се провежда ежегодно в училищата на страната ни. Организатор на последния – националния кръг е Регионалното управление на образованието – Пловдив в партньорство с община Пловдив. Четвъртокласниците, класирали се на призови места в училищните и областните кръгове, техните учители и родители, ще гостуват в нашия град. Учениците ще участват в национално състезание, в което ще решават задачи, изискващи приложение на знания и умения по различни учебни дисциплини. Домакин на националния кръг на олимпиадата „Знам и мога“ е ОУ „Екзарх Антим I“ в Пловдив. Днес от 16.30 часа в залата на Общински съвет ще бъдат посрещнати гостите, а утре Националният кръг на олимпиадата ще се проведе в училището от 9.00 часа. Победителите в националния кръг на олимпиада „Знам и мога“ ще бъдат обявени в съботния следобед от 16.00 часа.

Нарушения в работата на служители в „Автомобилна администрация“ Пловдив е установила вътрешната проверка на институцията по повод скандалния случай отпреди няколко дни, при който служител на ДАИ свали номерата на "паяк", вдигнал колата му. Вследствие на неправилно паркиране, автомобилът бе закаран на наказателен паркинг. За да си плати глобата пристига служителят на ДАИ. На място той се държи грубо и заплашително. Освен, че са свалени номерата на паяка, е отнета и книжката на шофьора на репатриращата машина. От „Автомобилна администрация“ са категорични, че служителите им са действали в нарушение, като своеволно са се отклонили от работните си задължения и са предприели проверка на място, различно от определеното в дневния им график. По отношение на съставения акт, който от община Пловдив заявиха, че ще обжалват, проверката показва, че той е написан неправилно. Държавният служител от ДАИ най-вероятно ще бъде дисциплинарно уволнен.

Автопаркът на Доброволното формирование във Велинград вече е допълнен с високопроходима верижна машина, дарение от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщават от Община Велинград. Това е 11,5-тонен автомобил, който проправя пътища и просеки за ограничаване на пожари през непроходими терени. Освен това с него могат да се превозват и пострадали по време на инциденти в труднодостъпни зони. МТЛБ-то ще бъде дооборудвано и пребоядисано и ще бъде от голяма полза за велинградските доброволци при извънредни ситуации.

Планетариумът в Смолян ще отбележи подобаващо 12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката. През целия ден преди всяка  прожекция в Звездната зала ще бъде излъчен кратък документален филм за българския принос в космонавтиката. Посетителите на Планетариума ще научат и за подготовката на космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, техните научни мисии, използваните апарати и за бъдещите цели на науката в Космоса, съобщи директорката на звездната институция Цветелина Генчева. 

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров