Бюджетната прогноза на Пловдив за 2025 - 2027 г. приеха в началото на днешната сесия общинските съветници на града. „За“ гласуваха 31 градски старейшини, „Против“ - 9, „Въздържали се“ - също 9. За тази година са заложени разходи в размер на 678 милиона лева, докато за 2025-та те са намалени на 554 милиона. Предвижда се още общият размер на дълговете на община Пловдив да се намали с 3 милиона лева през 2025-та година. От групата на ПП-ДБ отправиха остри критики към прогнозата, но те бяха опровергани от  зам.-кметът по финанси в общината Жени Петкова. Местният парламент ще гласува днес и искането на общината да стопанисва „Малката Базилика“ за следващите 10 години. Дневният ред на заседанието на пловдивския местен парламент е от 18 точки.

Община Пловдив започва почистването на коритото на река Марица. Дейностите обхващат участъка от жп моста до съоръжението за завиряване на реката, който е с обща дължина от 4333 метра. Той е в урбанизираната територия на Пловдив. Договорът със софийската фирма „БКС – Озеленяване“ включва почистване от дървесна и храстова растителност без да се премахват наносни образования. Срокът за изпълнение е 90 дни, а почистването ще струва близо 1 милион лева без ДДС. Очакванията са след приключване на дейностите община Пловдив да поддържа сама коритото на реката.

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка по повод публикувани в социалните мрежи видеоклипове на побоища над две момичета – единият в двора на училище „Симон Боливар“ в кв. „Изгрев“, а другият - в подлез в район „Тракия“. При побоя в училището наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи дали участниците в инцидента са ученици и да се изискат писмени обяснения от директора. Срокът за приключването на проверката е едномесечен. За втория побой в прокуратурата е била подадена жалба. Снети са обяснения от пострадалата и от очевидци, изискани са медицински документи. Проверката се извършва от служители на полицията, като към момента не е приключила.

„Биология и английски език“ е новоразкрита специалност във Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Смолян на старта на кандидатстудентската кампания за предстоящата учебна 2024/2025 година, информират от учебното заведение. Новата специалност е акредитирана с много висока оценка в Биологическия факултет. Разкриването ѝ е продиктувано от нарастващия интерес към специалисти, които владеят английски и природните науки, аргументират се от филиала в Смолян.  Завършилите „Биология и английски език“ могат да намерят професионална реализация не само като учители по двата предмета, но и като преводачи на специализирана литература в тази област. Специалността с най-висок интерес през последните години е „Начална педагогика и английски език“, допълват от висшето училище. Вече стартира и онлайн подаването на кандидат-студентски документи.

60 кг от теглото си е свалил 58-годишен мъж след двуседмично лечение в МБАЛ-Велинград, съобщиха от лечебното заведение. Пациентът постъпва в болницата с множество тежки диагнози, застрашаващи живота му. След терапията състоянието му се подобрява. Киро Киров е приет с излив на течност в извънклетъчните пространства, причиняващо оток на цялото тяло. Мъжът постъпва в болницата с тежка десностранна сърдечна недостатъчност и хронична бъбречна недостатъчност. Освен това той страда от сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и подагра. Лекуван е без ефект в две големи болници, преди да пристигне по спешност във Вътрешно отделение на МБАЛ-Велинград. Проведени са спешни реанимационни процедури, предоставяйки на пациента широк спектър медицинска помощ и интегрирана профилактика на заболяванията му.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров