Отново дете зад волана: Малко момче беше заснето да шофира автобус на градския транспорт в Пловдив. На видеото, разпространено във Фейсбук, се вижда как дете, седнало в скута на шофьора, кара рейс по линия №10. Опасната ситуация се разиграва на оживен булевард в пловдивския квартал „Тракия” – на метри от училище „Черноризец Храбър” и в близост до автобусна спирка. „Качвайки се в автобуса видях, че шофьорът разрешава на невръстно дете на около 5-6 години да държи волана. Това продължи около 10 минути до следващата спирка, където детето слезе. След това водачът не спря на други спирки, шофирайки бързо и опасно”, разказа в ефира на NOVA свидетел на случката. По думите му в автобуса е имало и други пътници, но никой не е реагирал на случващото се. „Видимо има нарушения на правилата за движение. Започнали сме проверка, за да установим всички факти по случая. Ще съдействаме на правоохранителните органи. По отношение на неспирането на спирки и за неспазването на маршрут, са предвидени санкции от по 1000 лева за всяко”, категоричен бе Георги Стоилов - директор на ОП "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив. От фирмата превозвач заявяват, че ще извършат проверка и ако се окаже, че това е техен водач – той ще бъде уволнен незабавно въпреки кризата за шофьори. Те определиха случилото се като „недопустимо”.

==========================

Mеждусъседски скандал в пловдивския квартал „Столипиново” вдигна на крак полицията и пожарната в четвъртък по обяд. Насоченият към адрес на ул. „Ландос” патрул от Шесто РУ установил, че 72-годишен мъж нахлул в апартамента на 77-годишния си съсед и му нанесъл удари с чук по главата и тялото. Веднага след това извършителят се прибрал у дома и си нанесъл порезни рани по тялото и ръцете, а също направил опит да запали покъщнината си. Пристигналите на място пожарникари успели да предотвратят разрастването на огъня, а мъжът е откаран в отделение по токсикология, където състоянието му е стабилизирано. В болница за наблюдение е оставен и неговия съсед, по данни на лекарите няма опасност за живота му. При оглед от жилището на 72-годишния мъж са иззети пистолет и въздушна пушка, предстои да бъдат изяснени произходът и начинът на придобиването им. Срещу него е започнато досъдебно производство. Уведомена е Районна прокуратура – Пловдив.

=================================

Служители от сектор "Пътна полиция" ще регулират днес движението на кръстовището между бул. "Цар Борис III-ти Обединител" и ул. "Граф Игнатиев", заради подмяна на светофарната уредба там.

==================================

Борислав Беширов е новият председател на Общински съвет – Неделино, а Бедри Базеников остана начело на местния парламент в Мадан. Това се случи по време на тържествените сесии на двата мести органа, свикани от областния управител на Смолян Захари Сираков, на което избраните за общински съветници и кметове положиха клетва. Беширов бе избран с подкрепата на 13 от 13 общински съветници. Кметът на Община Неделино Боян Кехайов встъпи в длъжност за трети мандат. Фахри Молайсенов оглави Община Мадан за четвърти мандат. Всичките 17 общински съветници гласуваха Бедри Базеников да бъде избран за председател на Общински съвет – Мадан.

====================================

Общинските съветници, кметът на община Септември и кметовете на 12-те кметства в региона положиха тържествена клетва като избрани да управляват общината в мандат 2023-2027 г. В присъствието на областния управител Валентина Кайтазова те подписаха клетвен лист. Архиерейският наместник на пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев отслужи водосвет и пожела здраве и благословени начинания през новия мандат. Кирил Тодорин от ГЕРБ бе избран за председател на Общински съвет Септември. Той получи подкрепата на 18 от общо 21 съветници.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров