„През целия мандат работихме за решаването на един от най-големите проблеми в район „Южен“ – дефицитът на места в детските ясли и градини. Оставяме готов проект с предстоящо издаване на строително разрешение за новa детска ясла с 10 групи, която ще бъде построена на бул. „Александър Стамболийски“ до новата детска градина“. Това каза Костадин Язов при предаването на властта на новия кмет на пловдивския район „Южен“ Атанас Кунчев. „В последните 4 години са изградени 2 нови детски градини – на бул. „Александър Стамболийски“ за 8 групи и в двора на ДГ „Зорница“, чийто капацитет е 4 групи. Има и готов проект за нова детска градина в двора на училище „Стоян Михайловски“ за 8 групи“, допълни Костадин Язов. Район „Южен“ успешно приключи и подаде предложения за саниране на 19 сгради за над 37 млн. лв. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В края на мандата приключи и ремонтът на ул. „Даме Груев“, която вече е пусната за движение. Готова е и новата ул. „Борис Шивачев“, която е връзка между улиците „Македония“ и „Димитър Талев“. „Работа има много и трябва да я свършим!“, каза от своя страна новият районен кмет на „Южен“ Атанас Кунчев при приемането на ключа за кметството. Той допълни, че с предшественика си е обсъдил проблемите и вече са набелязани основните действия, които ще спомогнат за навременното справяне с ремонтите в района.

==========================================

Дигитален термостат получи Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Той е дарение от клуб Inner Wheel Club Пловдив. Апаратът служи за затопляне или охлаждане на серуми и биопродукти, необходими при операциите на децата, така че да достигнат тяхната телесна температура. Използването на мини инкубатора ще даде константни градуси на всички медикаменти, което е важно за лечебния процес на малките пациенти. Също така ще помогне при извършване на сложни операции в областта на гръдната и коремната хирургия. “Благодарим сърдечно за инициативата. Надяваме се на бъдещо съвместно сътрудничество в различни области, подпомагащи детското здраве”, каза началникът на детската хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

========================================

Адалберт Ферев е избран за председател на Общинския съвет в Доспат, информират от администрацията. Ферев оглавява за пореден мандат местния парламент там. Новоизбраните общински съветници и кметът на общината Елин Радев, който също встъпва в пореден мандат, положиха клетва на първото тържествено заседание на Общинския съвет. Кметът и председателят на Общинския съвет са от ГЕРБ, като в сегашния местен парламент партията има мнозинство от 8 съветници от общо 13. 

В Девин новият председател на Общинския съвет е Карамфил Каров. Той е общински председател на ДПС и е избран с листата на Местната коалиция "БСП за България и Движение за права и свободи".  От същата формация е и кметът Здравко Иванов, избран за втори мандат на поста. Сформираната коалиция и в следващите 4 години ще има мнозинство от 10 съветника. Старейшините на ГЕРБ са 7. 

В Борино начело на местния парламент си остава Сейди Шерифов от ДПС, избран с пълно мнозинство. Движението за права и свободи има общо 10 общински съветници, като в местния парламент в Борино влиза и един представител на ГЕРБ. Кметът Мустафа Караахмед беше и единствен претендент за поста и вече официално встъпи в третия си мандат.

========================================

Вълна от жалби срещу резултатите от местния вот са подадени в Административния съд в Пазарджик. Най-много са те срещу разпределението на мандатите в Общинския съвет на областия град - 8, като повечето са присъединени в общ процес. Общо от региона жалбите досега са 14, но се очакват още, след като изгубили съревнованието обявиха, че се съмняват в коректността при отчитане на гласовете. Оспорване на изборните резултати има и във Велинград. Там кандидат на ПП-ДБ обжалва решението на ОИК за избор на съветници. Петима представители на „Има такъв народ“ пък оспорват разпределението на мандатите в Общинския съвет в Ракитово. Три са образуваните дела срещу решения на ОИК-Брацигово.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров