Пловдив е в първите пет региона в страната с най-добри резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Преди града на тепетата са само София и Смолян. Четвъртата позиция е за Варна, а петата -  за Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област. Данните са от Министерството на образованието. Според анализите, средният резултат на зрелостниците в матурата по български е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е малко по-нисък от този през предходната година.

==========================================

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обвини предшественика си Иван Тотев за провала на новата електронна система за таксуване в градския транспорт. Настоящият градоначалник посочи и другия провал на Тотев - неслучилият се транспортен проект за 20 милиона. Според Димитров, с действията си съветниците от ГЕРБ, близки до партийния си началник Иван Тотев, саботират важни за града проекти. „Аз обаче няма да се моля на никоя партийна централа“, заяви настоящият кмет. Здравко Димитров изрази недоволството си от приетото решение на Общинския съвет по предложение на председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев - парите за стадиона на „Ботев“-Пловдив да се вземат от средствата за електронизацията на градските рейсове. Според градоначалника, това е недопустимо. Димитров бе категоричен, че той и екипът му ще решат как да действат, за да се осигурят пари за новата система.

====================================

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен регион за планиране ще се проведе в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Ще се приемат критерии за оценка и приоритизиране на бъдещите проекти в Интегрираните териториални инвестиции. Ще присъстват кметове, областни управители, представители на бизнеса, неправителствени организации, работодатели и висшите училища. Водещ на заседанието ще е кметът на Пловдив Здравко Димитров, който е председател на Съвета.

====================================

Спасиха 4-годишно дете след ужасяващо нахапване от куче във Велинград. Момченцето е прието в болница с разкъсни наранявания по цялата глава. След няколко операции е стабилизирано, вече е в добро общо състояние.

===================================

За втора поредна година във Велинград ще се проведе Националният многоезичен театрален фестивал „Словото – сила и необятност”. Заявка за участие са подали 43 детски театрални трупи от цялата страна, които ще се представят на български, руски, английски, френски, немски или испански. Участниците ще се борят за различни призове - за главна мъжка и женска роля, оригинално произведение, любимец на публиката, Голямата награда и др. От днес до неделя залата на НЧ „Отец Паисий – 1893” ще е домакин на форума.

С богата музикална програма и автокино отбелязват Празника на обединения град Смолян. Честванията започват на 14 юни, когато е планирана прожекцията на филма „Игра на доверие“ на автокиното на паркинга на хотел „Смолян“. На 16 юни във фоайето  на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, Данчо Стълбицата ще представи биографичната книга за Братя Аргирови, а по-късно на Амфитеатъра ще започне  концерт на Братя Аргирови със специалното участие на дует „Мания“.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев