Кой ще е новият председател на Общинския съвет в Пловдив решават днес на първото си заседание новите старейшини. До избора тържествената сесия на новия местен парламент води най-възрастният сред съветниците – Атанас Узунов от ГЕРБ. За поста са издигнати само две кандидатури - тази на Узунов и на Виолета Константинова от „Възраждане“. "Знам каква отговорност поемам, отговорност и щастие да направим Пловдив по-добър град за живеене", каза  новият кмет Костадин Димитров, прремайки поста от предшественика си Здравко Димитров. На днешния Архангеловден в зала „Съединение“ на Историческия музей пред областния управител Илия Зюмбилев преди минути положиха клетва новите кметове и новоизбраните общински съветници, представени от 8 партии и коалиции. ГЕРБ има 13 съветници, „Продължаваме промяната - Демократична България“ - 10, „Съединени за Пловдив“ имат 8 съветници, „Браво, Пловдив!“ и „Възраждане“ - по 5, БСП и „Има такъв народ“ – по 4 и ДПС - 2-ма. След балотажа в неделя има някои промени в състава на местния парламент на Пловдив. На мястото на новоизбрания кмет Костадин Димитров от ГЕРБ влиза Гошо Къчков. Тодор Тотков, който идва от бизнеса, заема мястото на Венцислава Любенова от ПП – ДБ, избрана за районен кмет на „Северен“, а на мястото на Ангел Георгиев и Емил Янков от „Възраждане“, предпочели да останат депутати в Народното събрание, влизат Симеон Петров и Иван Пенков. Освен в Пловдив днес полагат клетва и новите съветници и кметове в общините Перущица, Родопи и Марица.

==================================

Новоизбраните общински съветници и кметове в община Сърница положиха клетва. Тържественото заседание бе ръководено от най-възрастния съветник Салих Османджиков от ДПС, който след проведеното тайно гласуване беше преизбран за председател на Общинския съвет в Сърница с подкрепата на 13-те общински съветници и в мандат 2023-2027 г. Областният управител Валентина Кайтазова пожела на кмета Неби Бозов да продължи и в третия си мандат реализацията на успешни проекти за общината и нейните жители.

=====================================

Диана Фиданова е новият председател на Общински съвет – Баните, а инж. Венцислав Пехливанов бе избран да застане начело на местният парламент в Рудозем. Това се случи по време на тържествени сесии на двата мести органа, свикани от областния управител на Смолян Захари Сираков, на което избраните за общински съветници положиха и клетва. Фиданова е от листата на ГЕРБ, чийто кмет Павлин Белчев бе преизбран за втори мандат в Баните. Инж. Пехливанов е общински лидер на ДПС и брат на оттеглилия се след три мандата градоначалник на Рудозем - д-р Румен Пехливанов, който пък по настоящем е областен предсетадел на ДПС. Новоизбраният кмет на миньорския град инж. Недко Кулевски също е избран с листата на ДПС и прие официално поста от предшественика си Пехливанов. За днес са насрочени и първите заседания на общинските съвети в Доспат, Борино и Девин.

========================================

Заради авариен ремонт на железния път и прелезната настилка е въведена временна организация на движението край жп прелеза край село Розино. Пътни превозни средства се пропускат само в едната лента за движение, като в обхвата на съоръжението е поставена необходимата сигнализация и са осигурени служители, които да оказват съдействие на водачите. Ремонтните дейности ще се извършват  от 10 ч. до 15 ч. в дните от 8 до 10 ноември и на 13 и 14 ноември.

==========================================

В Пловдив след като в края на миналата седмица ул. „Даме Груев” бе отворена за движение, от днес вече е възстановен и маршрутът на преминаващите по улицата автобуси по линии №11 и 37 от градския транспорт. Заради ремонта, по линия 37 се движеха по-малко рейсове, но те вече ще минават по-начесто през спирките, обещават от ОП „Организация и контрол на транспорта”.

============================================

Общо 100 служители от пловдивската дирекция на МВР са наградени за високи професионални резултати и по случай патронния празник на българската полиция - 8-ми ноември, Архангеловден. От министъра на вътрешните работи с „Почетен знак на МВР” – Трета степен е удостоен гл. инспектор Емил Трайков, който ръководи районното управление в Раковски. От главния секретар на МВР индивидуална парична награда получава младши експерт Светлозар Пенев от Първо РУ. Близо 90 са служителите  с писмена похвала. Професионалният празник се отбелязва тържествено от целия състав на дирекцията, а за Архангеловден в двора на Шесто РУ отец Ангел от църквата „Свети Пророк Илия” в квартал „Изгрев” отслужи водосвет за здраве и благоденствие на служителите на реда и техните семейства.

================================================

Кула и фрагменти от крепостната стена разкриха край Златоград. Находките са намерени при археологически разкопки на ранновизантийската крепост на връх Света Неделя.  Приключилите проучвания са извършени от проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев. Според тях крепостта е служила както за наблюдение и контрол на комуникациите между долините на реките Върбица и Неделинска, така и за осъществяване на връзка между Източните и Централните Родопи. Археолозите са разкрили контурите на крепостта, която е с приблизително правоъгълен план с дължина 100 м, широчина 25 м. и площ от близо 2,5 дка. Сред находките на археолозите е цял питос и части от още глинени съдове, които се предвижда да бъдат изложени в музея в Златоград. Разкопките не потвърждават очакванията за откриване на следващ исторически пласт след ранновизантийския. Със сигурност в крепостта през Средновековието не имало обитатели, в началото на 7-ми век животът тук прекратява, уточни проф. Овчаров.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров