И кметове на ДПС от област Смолян декларираха своята подкрепа към почетния председател на партията д-р Ахмед Доган. Това направиха градоначалниците на Рудозем и Борино, инж. Недко Кулевски и Мустафа Караахмед. Те избраха социалните мрежи, за да заявят пълната си и безрезервна подкрепа в решенията на лидера им д-р Ахмед Доган. Областният управител на Смолян Румен Пехливанов, също обяви, че избира да следва пътя на почетния председател. Областният съвет на ДПС в Смолян излезе с втора декларация, която се припокрива със становището на областния управител. Дни преди това обаче, те пуснаха декларация, с която апелираха основателят на партията д-р Доган и съпредседателите Делян Пеевски и доц. Джевдет Чакъров да намерят пътя на диалога. С декларации за подкрепа на Доган от региона се обявиха и от младежката организация и учредителите на ДПС в Смолян Руфат Фелети и Ахмед Меджлис. Припомняме, че и двамата депутати на ДПС от Смолян, Хайри Садъков и инж. Анджей Джандев гласуваха против предложения кабинет с премиер Росен Желязков. 

През следващите няколко месеца Националното сдружение на общините в Република България ще се опита за убеди централната власт, че е необходимо общините да “консолидират средствата за управление, които се дават от Плана за възстановяване” и да създадат вътрешни екипи, които да ускорят изпълнението на общинските проекти. Това заяви изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева в БНТ подкаст “Къде живеем?”. “Държавата трябва да гледа по-мащабно относно изграждането на капацитет за изпълнение на тези проекти, тъй като в момента тя е раздробила тяхното изпълнение на множество малки проектчета и търси отчетност за всеки от тях поотделно, а долу - при нас, екипът, който изпълнява тези проекти е един, понякога това е само един човек, и е много по-обосновано, ефективно и разумно да има един общ екип на място, който да се грижи за изпълнението на всичките ни проекти. Имаме и конкретни предложения как да стане това”, каза Силвия Георгиева. “В момента в нашите администрации имаме около 700 евроексперти, които освен оперативните програми вече управляват и проектите по Плана за възстановяване, а от скоро и тези по националната инвестиционна програма. В допълнение изискванията често се променят, когато се смени и управлението на съответното министерство. Това за общините означава да започнат отначало и понякога се загубваме в безкрайния лабиринт на бюрокрация”, обясни изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Над 120 дка земеделски пощи бяха обхванати от пожари в Карловско през почивните дни. Изгорели са 100 декара овес, 10 декара фураж, 6 декара розови насаждения и 9 декара овощна градина. Пожарникарите са успели да спасят 430 декара други насаждения. Между Брезово и Дрангово огънят  е унищожил част от горски широколистен масив и посеви. Запалиха се и сухи треви край с. Розовец.  В гасенето на пламъците са участвали местни жители и доброволци, които заедно с огнеборците са овладели ситуацията и са предотвратили възможен горски пожар. Спасено е имуществото на три домакинства в село Труд.  Няма пострадали. Изгорели са само покривите на къщите им.

Жители на Цалапица окупираха Съдебната палата в Пловдив тази сутрин. Близки, роднини и приятели на зверски убития Димитър Малинов протестираха пред Съда за пореден път. Те искат доживотна присъда за убийците на Митко. "Заровиха го жив", крещя през сълзи почернената майка Атанаска Бакалова. Събралите се хора носиха плакати с надписи "Искаме справедливост за Митко" и "Искаме преместване на делото в Окръжна прокуратура". "Близнаците Борислав и Валентин Динкови не са укриватели, а съучастници в убийството", убедени са протестиращите. В Районния съд стартира поредното заседание по делото срещу тях, които са обвинени в укривателството на Рангел Бизюрев, сочен за основния убиец на Димитър. "Надяваме се държавата да си свърши работата и всички замесени да бъдат осъдени", каза майката Атанаска Бакалова.

Режим на водата е въведен в село Малка Арда, общ. Баните, информират от ВиК Смолян. За жителите е подсигурена водоноска в центъра на селото. Със заповед на кмета на Община Баните е забранено ползването на питейна вода за напояване на градини, миене на автомобили и улици на територията на всички населени места в района. Причината е в намаления дебит на водоизточниците. Забранява се ползването на питейна вода за напояване и поливане на дворове и градини и в община Неделино, както и за непитейни, промишлени и производствени нужди.

Община Пазарджик обяви обществена поръчка за закупуване на 6 електрически автобуси, 6 зарядни станции за бавно зареждане и една за бързо зареждане. Прогнозната ѝ стойност е 6 480 000 лева без ДДС, като в тях е включено обучение на инструктори, водачи и технически лица за новите превозни средства, софтуер, оборудване за диагностика и ремонт, както и гаранционно обслужване. Предвидено е всички новозакупени активи да бъдат собственост изцяло на Община Пазарджик. Изискванията за електрическите автобуси са да имат минимум 23 седящи места за пътници, дължина от 9 до 10 метра и височина до 3,5 метра. Возилата трябва да бъдат нископодови и да имат система за накланяне за качване и слизане на детски и инвалидни колички. Заложено е и условие рейсовете да са напълно климатизирани. Приемът на оферти ще продължи до 1 август.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров