Земеделски производители в България протестират трети ден, блокирайки пътища в цялата страна. Протестите ще продължават да се увеличават с час всеки ден, докато не бъдат приети исканията им. В Пловдивско тракторите ще минат по обичайния си маршрут - от с. Труд към северната част на града и обратно. В Пазарджишко е блокиран пътен възел “Гелеменово” при разклона за село Сарая. От полицията призовават шофьорите да използват обходни маршрути. Земеделците настояват за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора. Вчера фермерите се срещнаха с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, за да обсъдят новия меморандум. Протестите продължават, тъй като има несъгласия по някои точки на меморандума. Преговорите ще продължат в петък следобед. Министър Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите, ще са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на ДФ „Земеделие“, без да засегнат парите за подпомагане по схеми в останалите сектори на земеделието.

В склад в Пловдив спипаха хиляди флакони и патрони с райски газ. След получена информация, служители на отдел „Икономическа полиция“, Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция са провели спецакцията в началото на седмицата. Складът се стопанисва от дружество, което търгува на едро с хранителни стоки, но без регистрация в Агенцията по храните. Открити са над 9600 флакона и около 30 хиляди патрона с диазотен оксид, на които е наложена възбрана за продажба поради липса на етикети на български език. При инспекцията са намерени и около 50 хиляди латексови балони - с вероятно предназначение за пълнене с райския газ. Разследването продължава за изясняване на произхода на стоката. Полицията напомня, че диазотният диоксид е предназначен само за производство на сметана за сладкарската промишленост, а не за лична употреба.

Община Пазарджик и Тракийският университет в Стара Загора обсъждат възможностите за изнесено обучение на студенти. Кметът Петър Куленски и ректорът проф. Добри Ярков са провели работна среща по този въпрос. Целта е да се привлекат университети за изнесено обучение, за да стимулират младите хора да останат и да се развиват в Пазарджик. В момента, изнесено обучение предлагат пловдивското Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и Медицинският колеж. Очаква се градската управа да обяви какви нови възможности ще предложи сътрудничеството с Тракийския университет.

В Пловдив, за да се улесни придвижването на учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, от днес частично се възстановява маршрутът на автобусна линия №11 от градския транспорт. Това става възможно след приключване на строително-монтажните работи по източното платно на „Голямоконарско шосе“  в участъка от ул. „Дилянка” до учебното заведениe, информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Рейсовете минават по бул. „Васил Априлов” и ул. „Дилянка“.

За седма поредна година стартира инициативата „Календар на Община Смолян“. По традиция цялата събрана сума от продажба му ще бъде дарена за дете със здравословен проблем. Другата голяма цел е популяризирането на местните природни дадености, архитектура и забележителности. Всеки може да участва с фотоси, които трябва да съдържат елементи от градския пейзаж или природата в Родопите край Смолян. Авторските снимки трябва да бъдат изпратени до 11 откимври на e-mail: obshtina_smolyan@abv.bg. Комисия ще избере 24-те най-добри, които ще бъдат включени в календара за 2025 г.

Премиерата на черната комедия “Ръкомахане в Спокàн” ще бъде представена за първи път в Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив тази вечер от 19:00 ч. Режисьор е Елица Йовчева, позната на публиката с един от най-известните спектакли за отминалия сезон - “Отблизо”. В актьорския състав са Добрин Досев, Тодор Дърлянов, Мария Сотирова, Емануел Кабанга. Автор на пиесата е Мартин Макдона. В представлението се разглежда проблемът за самотата на съвременния човек. Това е и първата премиера за годината на пловдивския театър.

Инфомрации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров