Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов представи пред Общински съвет – Пловдив визията на Министерството за развитието на Международен панаир Пловдив. Той присъства на днешното заседание на местния парламент заедно с Областния управител Илия Зюмбилев.Ще работим с всички акционери в дружеството, за да върнем славата и авторитета на Панаира“, каза той пред градските старейшини. В стратегията за изложението се предвижда разширение на международното присъствие на панаира чрез нови чуждестранни партньорства, както и обособяване на специализирани тематични зони чрез нови технологии за ключови индустрии и тенденции. Намеренията са още панаирът да стане място и за центрове за обучения и преквалификация. В Министерството вече има сформиран екип, който работи за развитието на панаира, допълни министър Богданов.

Протест срещу намерението на градската управа да плати 35 милиона лева за терена от 67 дка в парк „Отдих и култура“, собственост на „Тея инвест“, посрещна общинските съветници на днешната сесия. Недоволните хора настояват за промяна на предназначението на парцела в зелена площ, за отчуждаването му на значително по-ниска цена или даряването му на Пловдив, както и за неговото обществено ползване. Срещу предложението на кмета Здравко Димитров вече се обявиха съветниците от Демократична България. В момента (10:30ч.) заседанието на местния парламент е прекъснато, тъй като по време на дебатите част от протестиращите подвикваха на изказващите се от трибуната. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков даде 20 минутна почивка, за да се успокоят страстите.

Предложението на общинските съветници от „Кауза България“, ВМРО и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ за придобиване от Община Пловдив на парка зад хотел „Санкт Петербург“ в район „Северен“ също ще бъде разгледано днес в Общинския съвет. Теренът е предвиден за застрояване. Старейшините от трите групи предлагат да се гласува мандат на кмета Здравко Димитров за преговори със собственика на имота за обезщетение на база реална пазарна оценка.

==============================

Днес и утре Община Пловдив отбелязва Международния ден на чистия въздух за синьо небе под мотото „Заедно за чист въздух“. За двудневния общоградски празник е предвидена богата културно-образователна програма. Гражданите, които искат да разберат как се извършва мониторинг на въздуха, каква е използваната апаратура и технология, какви показатели се следят и какво е състоянието на атмосферния въздух в момента, ще могат да получат информация от специалисти на място в автоматичната измервателна станция „Каменица“, където днес до 12:00 ч. има Ден на отворените врати. Довечера от 19:00 ч. е предвиден джаз концерт на сцената пред общината (на пл. „Стефан Стамболов“ 1). Участие ще вземат „Биг бенд Пловдив“, струнен квартет „Интро“ и Илин Илински. За утре от 11.00 до 17:00 ч. е предвидено изложение на тема „Опазване чистотата на въздуха“, а вечерта отново ще има концерт. Пловдивчани и гостите на града ще се насладят на изпълненията на танцов ансамбъл „Иглика“, струнен дует "Уейл" и рок формация „Сутура бенд“.

==================================

28 нови нападения на мечки върху селскостопанско имущество или домашни животни са регистрирани от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян през август. Шест сигнала са подадени от района на с. Арда. Два сигнала има от село Могилица, по един от Чокманово, Киселчово и Мугла. Мечки са нападали още в районите на селата Дебеляново и Планинско, Забърдо, Борино и Барутин. Умъртвени животни има и в Гьоврен, Триград, Чуруково, както и в Девин. Пострадали са предимно домашни животни и пчелини.

==================================

Заблуден прилеп влезе в банка в Пазарджик. Неочакваният малък гост увиснал на окачения таван и си стоял кротко, но се наложило да бъде изнесен заради риска през нощта да задейства алармите на сградата. Сигналът за това е подаден до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик, става ясно от бюлетина на „Зеления телефон“. Прилепът е уловен и пуснат на свобода в подходящ район. Помощ е оказана на още няколко птици от защитени видове. В двор в село Бяга е открит паднал млад щъркел, който още не можел да лети. Той обаче не е имал травми и затова също е пуснат в природата. В спасителен център за лечение и доотглеждане са изпратени сокол-керкенез с ранено крило и новоизлюпен щиглец, намерен до паднало гнездо. Както и щъркел с ранено крило, открит във Велинград.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров