1/5 от пловдивчани решиха: Костадин Димитров ще е кметът на Пловдив през следващите 4 години. Кандидатът на ГЕРБ печели с 54.15% пред Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, за когото са гласували 41.68%. Това сочат данните от 100% обработени протоколи на секционните комисии. Избирателната активност в Пловдив на втория тур е 23,4%. "Не подкрепям никого" са избрали 4.17% от имащите право на вот. Партията на Бойко Борисов ще доминира и в управлението на районите на града на тепетата - кандидатите на ГЕРБ печелят в „Южен“, „Централен“, „Източен“ и „Тракия“. ПП-ДБ са начело само в две от кметствата - „Западен“ и „Северен“. Снощи в Пловдив дойде лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, за да поздрави победителя в кметската битка Костадин Димитров. Чуйте коментарите на двамата, както и на загубилия - проф. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ.

БСП се връща в много от общините в Пловдивска област. Кметовете, издигнати или подкрепени от червената партия, ще управляват в общините Перущица, Брезово, Сопот, Хисаря и Първомай. ГЕРБ запазват присъствието си в Асеновград и Карлово, но губят в Стамболийски и Съединение.

=========================

Петър Куленски, кандидатът на коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) е новоизбраният кмет на Пазарджик. Той е подкрепен от близо 54% от действителните гласове във втория тур на вота. Дългогодишният кмет на града Тодор Попов от Местна коалиция „Новото време“, подкрепен от ГЕРБ, губи поста си след 4 мандата, като от балотажа резултатът му е с почти 10% разлика - 43,95%. Невалидните бюлетини са 462. 692-ма души са отбелязали, че не подкрепят никого. В щаба на ПП-ДБ отпразнуваха победата още снощи.

================================

ГЕРБ запази влиянието си в Смолянско, като те ще имат кметове в 5 общини, ДПС - в 3, БСП запази поста на градоначалник в Девин, а ПП-ДБ нямат победа в нито един общински център.

=====================================

Камион с неукрепен товар тази сутрин не е успял да вземе завоя на кръговото кръстовище до хотел SPS в Пловдив и от каросерията му са изпаднали стотици бутилки бира. Движението в района е силно затруднено, съобщиха от полицията. Шофьори споделят, че стоят в задръстването повече от 20 минути. Водачът е тестван на място, пробата му не е отчела алкохол.

При друг инцидент пиян младеж е арестуван към 01:20 ч. тази нощ след като се е блъснал с "Мерцедес"-а си в стълб на „Кукленско шосе“ в Пловдив, съобщиха от полицията. 20-годишният шофьор не е пострадал тежко - има само контузии по главата и тялото, но автомобилът е със сериозни щети. Дрегерът е отчел наличие на над 1,8 промила алкохол, затова почерпеният водач е задържан за 24 часа.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова, Искра Койчева и Петър Тодоров