Под засилена охрана в Областната управа в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюлетини за предстоящите избори за Европейски парламент и народни представители на 9 юни. В петък ще бъдат доставени 897 машини за вота, а в събота те ще бъдат разпределени по секционните комисии, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. За 16 МИР – Пловдив град хартиените бюлетини са 604 500. Те веднага бяха разпределени в шестте района на града. Бюлетините за 17 МИР – Пловдив-област са общо 576 000, като днес те ще бъдат раздадени на общините от областта заедно с избирателните списъци. От общия брой машини, 441 са за областта и 456 - за града. В 84 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини, като в Пловдив те са само 3. В събота ще започне и подреждането на самите изборни помещения от членовете на СИК. В Пловдив избирателите с право на глас за членове за Европейския парламент са 297 265, а за Народно събрание ще могат да гласуват 306 947 пловдивчани. В останалите 17 общини от Пловдивска област за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 277 759 граждани, а за Народно събрание - 287 767 души.

Само двама са кандидатите за кмет на община Панагюрище, които ще се състезават на предстоящите нови избори, насрочени от ЦИК на 23 юни. Средногорската община ще избира отново свой управник, след като съдът обяви за недействителни резултатите от местния вот, проведен през есента на миналата година. Един срещу друг сега се изправят стигналите тогава до балотаж Никола Белишки, издигнат от ГЕРБ, и Желязко Гагов, издигнат от инициативен комитет. Регистрация за участие в местните избори е направило и ДПС, но не е издигнало свой кандидат. На местните избори през октомври 2023 година Желязко Гагов бе избран за кмет на община Панагюрище след балотаж срещу Никола Белишки. Белишки обаче обжалва резултатите от втория тур, след който разликата между двамата кандидати бе само 28 гласа. Съдът поиска повторно преброяване на бюлетините и ревизиране на изборните книжа, при което в село Попинци бяха установени 108 спорни бюлетини. Такива бяха открити в още 14 секции. До момента предизборната кампания в средногорската община протича спокойно, няма получени сигнали за нарушения.

Открита среща с посланика на Чешката република в България Н. Пр. Мирослав Томан ще се състои днес от 11:00 ч. във Факултет по икономически и социални науки на Пловдивски университет „П. Хилендарски“. Събитието се организира по повод 20-годишнината от присъединяването на Чешката република към Европейския съюз и 25 години от членството ѝ в НАТО. Активно участие ще вземат будни студенти и ученици от област Пловдив, като събитието е отворено за всички.

И днес животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха за час Подбалканския път. Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си. Животновъдите протестират трети ден с искане ограниченията за паша да отпаднат и да се направи мониторинг на управлението на националните паркове. Издигнаха и палатков лагер. Фермерите от Подбалкана се опасяват, че семействата в района ще останат без поминък. Ограничената паша на територията на трите национални парка - Централен Балкан“, „Рила“ и „Пирин“ засяга едрия рогат добитък и конете. Причината е, че според доклад 45% от ерозията на територията на парковете е вследствие на пашата на животните. Затова ползваната площ остава същата, но на нея ще трябва да пасат по-малко говеда. Животновъдите алармират също, че разрешителни за пасищно животновъдство са получили само половината от ползвателите на парка. Протестът им ще продължи и утре. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще блокират подбалканския път със стадата си.

Труп на малко мече е открит в землище на с. Манастир, община Лъки. Извършена е съвместна проверка от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Смолян и Държавно-ловно стопанство „Кормисош“. „Мечето е родено тази пролет, намерено е живо от преминаващи в гората хора, но в тежко състояние. При пристигането на експертите, то вече е било починало. Няма данни върху него да е упражнено насилие“, коментират от РИОСВ. Предполага се, че най-вероятно е имало проблеми с развитието си и е било изоставено от майката в стремежа си да се грижи за останалите си малки. През май са постъпили и 14 сигнала за нападения от мечки върху селскостопанско имущество в Смолянско, допълват от екоинспекцията.

Сигнал за разлив на мазут провериха екоексперти във Велинград. Замърсяването се е получило при демонтаж на резервоар. Инцидентът с химическите отпадъци е станал на територията на бившия завод „Кристал“ в курортното градче, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик. Разливът е бил на площ около 40 кв. м., върху асфалтовата настилка. Около течността е насипан пясък с цел абсорбиране и ограничаване на разлива. При проверката е установено още, че достъпът до терена е свободен, няма физическа охрана, старите производствени инсталации са демонтирани, а цеховете не се използват и са видимо изоставени. Не са установени собствениците на имотите, съоръженията и сградите. Дадено е предписание на кмета на община Велинград да организира почистването на констатираните замърсявания. Предстои последващ контрол.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров