Шестима полицейски служители, четирима от които - ръководни, са действали в нарушение при акцията в нощно заведение в Пловдив на Гергьовден. Това е заключението от проверката на инспектората, възложена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Припомням, преди месец собственикът на дискотеката и клиентите се оплакаха, че часове наред са държани и събличани голи, за да бъдат проверени за притежание на наркотици. Те определиха това за унизително и на протести пред Областната дирекция на МВР в града на тепетата настояха за оставки на полицейските началници. MВР започва дисциплинарна проверка на 6-мата полицаи. В хода ѝ ще се определят тежестта на извършените нарушения и съответните наказания.

===============================================

Сеч в коритото на река Марица проверява РИОСВ-Пазарджик. Премахната е цялата дървесна и храстова растителност в голям участък и по двата бряга на реката. Сигналът за голата сеч е подаден на „Зеления телефон“ на инспекцията. За момента не съобщава дали дейностите са законни, макар да е изискана информация от институциите, отговорни за посочените участъци. А именно: от речното легло между моста, свързващ  ул. „Царица Йоана“ и бул. „България“ в Пазарджик до точка, намираща се западно от моста „Атлантик“. Отсечени са издънки на върба и топола. От състоянието на растителността става ясно, че сечта е извършена преди повече от три седмици. Преобладаващата част от дървесината стои на мястото, на което е отсечена, с изключение на тази върху площ от около 6 дка, която е извозена и складирана извън реката. РИОСВ е изпратила запитване до Областната управа и до Община Пазарджик, за да получи информация и документи за възложителя на сечта, кога и от кого е извършена.

==============================

18 блока в пловдивския район „Източен“ кандидатстват за саниране. Енергийното обновяване на многофамилните жилищни сгради ще е чрез безвъзмездна финансова помощ по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Всички постъпили заявления от Сдруженията на собствениците са подадени в срок и са придружени от документите за обследване, сертификат за енергийни характеристики, както и технически паспорт. За всяко проектно предложение е получен входящ номер, който е предаден на сдруженията. Те ще бъдат своевременно уведомявани за евентуални въпроси от оценителната комисия и резултатите от класирането.

=================================

Изложбата Medi-Terra е първата самостоятелна изложба в България на социалния и културен антрополог Достена Лаверн, която ще бъде открита от 18.30 часа в галерия „Димитър Георгиев“ в Стария Пловдив. Досега картините ѝ са представяни в редица самостоятелни и колективни изложби във Франция, където живее от 30 години. Нейни творби присъстват в престижни частни колекции. Достена Лаверн казва, че избира да представи своите картини в родния Пловдив, защото свързва първите си трепети на художник с вълшебството и съкровената територия на детството. “Пловдив за мен е повече от културна столица, той е моят град приютил в себе си целия свят като неразгадана тайна на вековете, а пловдивчани са именно тази публика, за която всеки творец може да мечтае”, споделя още Достена Лаверн.

====================================

Общо 10 отбора и над 100 участници се включиха в ежегодния футболен турнир в пловдивския район „Източен“. В надпреварата участваха отбори с ученици от 2 възрастови групи – от 5-7 клас и от 8-12 клас. Състезанието в груповата фаза на юноши старша възраст 1-во място спечели отборът на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, с голмайстор Веселин Локов. Втори се класираха децата от училище „Найден Геров“, а третото място е за Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“. След изключително интересен финал и дузпи, шампиони в младшата възрастова група станаха играчите от училище „Найден Геров“, следвани от отборите на училищата „Димчо Дебелянов“ и „Васил Левски“, а голмайстор на групата е Илиян Черпоков. Това е поредно издание на традиционния турнир за „Купата на Кмета“, което тази година се проведе в зала Атрим Арена. Победителите награди лично кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, заедно с националът до 21 г. Тодор Павлов. Кулминационният завършек на спортното мероприятие бе демонстративната футболна среща между отбора на кмета и този на треньорите. Като любезен домакин, Иван Стоянов връчи купата на отбора на треньорите.

========================================

11-то издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите предстои идната седмица. Ще бъдат представени растителното разнообразие в планината, традиционни и съвременни приложения на растенията в кулинарията, медицината, здравословния начин на живот и в обичаите и обредите на местните общности от района на Горното поречие на р. Арда. В дните от 23 до 26 юни Смилян ще домакинства първата изнесена извън Италия Международна среща на мрежата „Бавни бобови“ (Slow Beans). През втория уикенд от Фестивала в Смилян ще бъде организиран и базар на производители, като ще има ателие за изкуство от бобови зърна и демонстрация на „Яка храна от бобови варива“.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров