Земеделски производители започнаха протести на ключови точки в страната. От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора. В Пловдивско трактори блокират кръговото на с. Труд, край хисарското село Кръстевич, както и пътя за с. Брестовица. Полицейски екипи пренасочват движението по обходни маршрути през Граф Игнатиево и Калояново. Преди обед земеделците ще се насочат към Пловдив. След това на кръстовището между ул. „Васил Левски“ и бул. „България“ протестното шествие ще направи обратен завой и ще се върне до изходната си позиция край с. Труд. В Пазарджишко блокадата е край селата Сарая и Гелеменово. Точките, на които са блокирани възлови пътища в цялата страна до 12:00 часа днес, са отбелязани на карта, която може да видите на сайта ни darik.bg

След Пловдив, от днес ce отменя грипнaтa епидемия и в област Смолян. Отпадат  пpoтивoeпидeмичните мepĸи, информират oт Регионалната здравна инспекция. За пepиoдa 29 янyapи – 4 фeвpyapи e peгиcтpиpaн знaчитeлeн cпaд нa cлyчaитe нa грип и ocтpи pecпиpaтopни зaбoлявaния - 172,55 нa 10 000 дyши. Област Смолян бе в грипна епидемия от 16 януари до 5 февруари. 

Кметът на район „Северен“ в Пловдив Венцислава Любенова представи отчета си за извършените дейности от районната администрация в първите дни на февруари. Проверени са всички незаконни сметища в района, в резултат на което е започнало почистването на това зад УМБАЛ „Пловдив“. Акцията е съвместна със служителите на общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“. Собствениците на частните имоти в района имат срок от 30 дни да почистят площите си. Проверките за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от търговските обекти в район „Северен“ продължават. На база сигнали, подадени от жителите в района, се правят и огледи на опасни дървета, които трябва да бъдат санитарно подрязани. С „Енергийна агенция“ - Пловдив са обсъдени възможности за безплатно обследване на сградите в режим на етажна собственост.

Всички членове на Управителния съвет на Футболен клуб „Хебър“ - Пазарджик са депозирали оставките си, съобщават от тима. Това се случва броени дни след Общото събрание, на което бе избран ръководният орган. Като мотив за крайното си действие ръководството на отбора изтъква сваленото доверие от кмета на Общината Петър Куленски. Оперативното ръководство на „Хебър“ и Управителният съвет в оставка ще продължат да изпълняват функциите си до провеждане на Извънредно Общо събрание. Това се случва след като вчера треньорите на Детско-юношеската школа обявиха стачка и спряха тренировките. В отговор на нападките срещу него кметът на Пазарджик Петър Куленски пък заяви, че няма да позволи деца да бъдат използвани за получаване на финансиране, което не отива при тях, а вместо това родителите са търсени за допълнителни пари.

Джумалите на Калугерово ще са част от българо-американски филм, похвалиха се от Информационния център в пазарджишкото село. В киноцентъра "Бояна" вече започнаха предварителните снимки с участието на кукери от Калугерово и Разлог. Концепцията на филма е като фолклорен хорър трилър да представи автентично вярванията и практиките на кукерите. Енигматична българска традиция, известна като "Сурва", която обединява малки села в цялата страна веднъж годишно в продължение на векове – фестивал, на който жителите, се обличат в кукерски костюми, танцувайки, за да изгонят далеч злите духове. Костюмите, покриващи по-голямата част от тялото, често са направени от кожите на кози и овце, включват и озъбени маски с рога, допълнени с големи чанове, прикрепени към колана.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров