Детски празник с конкурс за рисунка на асфалт има на Централната алея на хълм „Бунарджика“ в Пловдив за днешния Световен ден на околната среда. Темата е „Цветовете на природата“ и се организира от РИОСВ-Пловдив и еко дирекцията към общината. За всеки млад творец са осигурени тебешири, като най-добрите ще бъдат отличени с грамоти. Децата ще научат повече и за защитената територия на хълма. За тях ще има и викторина и томбола с награди. 

===========================================

26-годишен младеж и момиче на 18 години са загинали при катастрофа край село Поповица на пътя Пловдив-Хасково. Автомобилът, с който са били, се е ударил в крайпътно дърво миналата вечер. И двамата са издъхнали на място. Причините, заради които колата е излязла от пътното платно, се разследват от полицията. Момчето и момичето са от Първомай. 

======================================

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд в Пловдив делото срещу бившия полицай от ГДБОП-Пазарджик Владимир Панайотов, убил 7-годишно момиче на пешеходна пътека в село Братаница със служебна кола на МВР. Причината - съществени нарушения, които биха довели до пълно или частично оправдаване на обвинения за пътното престъпление. Пазарджишкият окръжен съд е признал Панайотов за виновен, но Апелативният съд оправдава водача по част от обвиненията. Намален е размерът на наказанието „лишаване от свобода“ на 3 години и изпълнението е отложено за 4 години.

======================================

Община Смолян подаде 65 проектни предложения за саниране на жилищни сгради по новата процедура за енергийно обновяване на жилищния фонд, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Всички заявления от Сдруженията на собствениците, придружени от доклади за енергийно и техническо обследване, са обработени и подадени в рамките на обявения краен срок. Проектните предложения са на обща стойност почти 69 млн. лв. Предстои да бъде извършена оценка и класиране на подадените проекти от оценителна комисия.

=============================================

Изложба на захарни творби „Момчиловци – захарна магия в сърцето на Родопите“ бе представена в Норвежката къща в родопското село, информира кметът Сийка Суркова. Експозицията от захарни творби пресъздава теми от Родопите в тазгодишното издание на инициативата „Моята България“. Изваяни от захар портрети на Валя Балканска, Константин Канев, поп Глигорко, Капитан Петко Войвода, сладки композиции на камбанарията в Момчиловци, родопчанка и родопски къщи са част от арт произведенията. В изложбата участват 32 проекта на български захарни декоратори, част от които пристигнаха от чужбина за събитието.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев