От днес и в Пловдив започва издаването на картите за безплатно пътуване в градския транспорт на децата от 7 до 14 години. За издаването им е необходимо копие от акта за раждане на детето, лична карта на родителя с постоянен адрес в Пловдив и снимка на детето. Картите са отпечатани в БНБ и са разпределени по специализираните бюра в Пловдив, уточняват от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Картите се издават на 6 места в града: бюро „Байкал“ на бул. „Цар Борис III Обединител“ №157; автогара „Север” – ул. „Димитър Стамболов” №2; пункта на ул. „Отец Паисий” №42; зад автогара „Родопи“ на бул. „Македония” №2; на бул. „Освобождение” №33, както и на бул. „Източен” №48.

Клиниката по Лъчелечение към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив организира безплатни прегледи за риск от онкологични заболявания от днес до 7 февруари, без нужда от предварително записване. Това е част от кампанията по повод Световния ден за борба с рака. Клиниката работи с модерна медицинска апаратура и предлага персонализирано лечение. Прегледите ще се провеждат в обновената сграда на университетската болница на бул. "Васил Априлов" 15А. Клиниката разполага с единствената в България роботизирана система за радиохирургия Cyberknife(Кибернож).

Задълбочаване на отношенията между Пловдив и Азербайджан в сферите на висшето образование, културата и земеделието обсъдиха кметът на Пловдив Костадин Димитров и посланикът на Република Азербайджан Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов. Като възможност за допълнително сътрудничество, Негово Превъзходителство изтъкна възможността за побратимяване между Пловдив и азербайджанския Шемаха, който е древният център на пътя на коприната. Също така беше обсъдена идеята за студентски обмени между университетите в Пловдив и Азербайджан. Посланикът, д-р Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, посети и Областната администрация в Пловдив. С областния управител д-р Илия Зюмбилев бяха обсъдени начини за укрепване на отношенията между двете държави, с акцент върху икономическите връзки. Посланикът спомена за три нови летища в Азербайджан и предстояща въздушна линия с България. Областният управител на Пловдив представи въглеродно неутралната Тракия икономическа зона като потенциален интерес за азербайджанските инвеститори. Беше обсъдено и сключване на споразумение между Пловдив и съответстваща област в Азербайджан.

В Пловдив санкционираха нарушител за нерегламентирано изхвърляне на боклуци. Мъжът се опитал да изхвърли събрани в цял бус строителни отпадъци край контейнерите на ул. „Еледжик” 11 (под Карловския надлез), съобщават от общинското предприятие „Чистота”. Той е засечен от организатора на комуналната фирма за район „Северен”, който подал сигнал и на място пристигнал дежурен екип на Пловдивския общински инспекторат. На нарушителя е съставен акт. „Безкомпромисни сме към нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Дори през почивните дни дежурни екипи извършват обходи в града”, коментира директорът на „Чистота” инж. Десислава Георгиева. Тя е категорична, че съвместните проверки на общинските институции срещу замърсяването на Пловдив ще продължат и всеки заловен нарушител ще бъде глобен.

Отново напрежение в пазарджишкия футболен клуб „Хебър“ - от днес треньорите на детско-юношеската школа обявиха стачка и прекратяване на тренировките. Повод за това са неплатени заплати за месеците ноември, декември и януари, а някои и за октомври, както и невнесени осигуровки от месец април 2023-а година. Това става ясно от писмо, изпратено до медиите. В него треньорите заявяват, че като служители на СНЦ Хебър 1918 (Пз) очакват възнагражденията си от управата на клуба, а не от общината, най-малкото защото клубът не е общински.

Преди дни кметът на града Петър Куленски обяви, че сваля доверието от ръководството на клуба и е склонна да помага финансово само на детско-юношеската школа.

Създаването на Общински културен център в Смолян ще се обсъжда на предстоящото заседание на Общинския съвет на 9 февруари. Идеята е на Адриан Петров, бивш зам. - областен управител и понастоящем директор на Ансамбъл “Родопа”, като се предвижда новосформираното звено да  носи името ОКЦ "Николай Хайтов" и да е самостоятелно юридическо лице и второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Центърът ще се помещава в сградата на Родопския драматичен театър, носещ същото име.

20 мъже с различни професии от Пловдив, София и Бургас пътуват всяка година до Атон, за да помагат на малкото останали монаси в Зографския манастир. За живота на монашеското братство днес, за мисията на новите българи и за опазването на светата обител на Атон, e новият документален филм „Харизани“, който ще бъде представен тази вечер в Пловдив. Слави Славов е един от очевидците по създаване на филма, чиито автор е Николай Николов. Казва, че да дариш от личното си време и труд за вярата, е усещане, което не може да се опише – трябва да се преживее. А как монасите в  Зографския манастир "Свети Георги" на Атон "виждат" всичко, което се случва днес по света - гледайте във филма „Харизани" - от 18:30 ч. в кино „Екоплекс“ в Пловдив. Още информация може да прочетете в сайта ни darik.bg

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров